Τι προτείνει ο Σωκράτης Κόκκαλης στον Γιάνη Βαρουφάκη για να αυξηθούν τα έσοδα

Τι προτείνει ο Σωκράτης Κόκκαλης στον Γιάνη Βαρουφάκη για να αυξηθούν τα έσοδα
Μια ρεαλιστική πρόταση για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, η οποία όμως δεν αποκλείεται να έχει και "παρενέργειες" κατέθεσε ο Σωκράτης Κόκκαλης στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Εκτίμησε ότι σε βάθος χρόνου η πρόταση μπορεί να αποφέρει, εφόσον υλοποιηθεί σωστά, έσοδα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ποια είναι η πρόταση; Να χτιστεί Εθνική Λοταρία από εταιρεία στην οποία θα μετέχει το δημόσιο και η οποία θα διοικείται από ιδιώτη Manager.  

O κ. Κόκκαλης, μιλώντας πριν από λίγο στην γενική συνέλευση του Ομίλου, ο οποίος είχε αρκετό καιρό να τοποθετηθεί επίσημα, άφησε αιχμές κατά του τρόπου που έγινε η ιδιωτικοποίηση του 33% του ΟΠΑΠ και η παραχώρηση του, στους Τσέχους της Emma Delta.
Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στο κακό μοντέλο των ιδιωτικοποίησεων στην χώρα μας, ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός να έχει νομοθετηθεί η ασυλία των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τον ίδιο στην περίπτωση του ΟΠΑΠ το πρωτοφανές είναι ότι το τίμημα για το 33% του Οργανισμού πληρώθηκε με ομόλογα τα οποία είχαν ως εγγύηση τις μετοχές του που δεν κατείχε το επενδυτικό σχήμα EMMA Delta
Αφήνοντας αιχμές για αδιαφανείς διαδικασίες ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στην πεερίπτωση παραχώρησης της κρατικής λοταρίας Milli Biyango, η οποία έγινε μέσω ανοιχτών προσφορών.


Ο ΟΠΑΠ και το παράδειγμα της Τουρκίας

Τον περασμένο Ιούλιο οι Τούρκοι προχώρησαν σε πλειοδοτική διαδικασία για την άδεια παραχώρησης λειτουργίας της τουρκικής λοταρίας Milli Piyango για 10 χρόνια σε ιδιώτη.
Η διαδικασία για την πλειοδοσία για τη Milli Piyango έγινε ζωντανά (η υποβολή των οικονομικών προσφορών έγινε μέσω της τηλεόρασης) γεγονός που δεν άφησε σε κανέναν το περιθώριο να αμφισβητήσει την διαδικασία.
Επίσης η παραχώρηση της Milli Piyango στον ιδιώτη είναι μόνο για 10 χρόνια και το τίμημα που κατάφεραν να προσελκύσουν ήταν 2,037 δις. ευρώ (όταν η Milli Piyango έχει μόλις το 1/5 των εσόδων του ΟΠΑΠ) ενώ στην Ελλάδα το 33% του ΟΠΑΠ με 4 δισ. ευρώ ετήσια έσοδα μεταβιβάστηκε έναντι μόλις 650 εκατ. ευρώ.


Προτείνει Εθνική Λοταρία

Ο κ. Κόκκαλης πάντως πρότεινε και την δημιουργία Εθνικής Λοταρίας μέσω της οποίας η κυβέρνηση μπορεί να έχει έσοδα έως 600 εκατ. ετησίως.
Την πρόταση την έθεσε υπόψιν του Υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στις 15 Μαΐου.
Όπως ανέφερε, θα πρέπει να σταματήσει το ιδιωτικό μονοπώλειο του ΟΠΑΠ στην Ελλάδα, ενώ μέσω της εθνικής λοταρίας το κράτος μπορεί είτε να κρατήσει το 100% είτε κάποιο ποσοστό σε συνεργασία με ιδιώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ