Αύξηση τζίρου αλλά και ζημιές για την Bravo

Αύξηση τζίρου αλλά και ζημιές για την Bravo
Ζημιές παρά τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων, εμφάνισε πέρυσι η βιομηχανία επεξεργασίας και τυποποίησης καφέ και τσαγιού Bravo Greece.


Σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας, οι πωλήσεις της το δεκαοκτάμηνο Ιουλίου 2012 - Δεκεμβρίου 2013 ανήλθαν σε 34,96 εκατ. ευρώ, ενώ το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013 ήταν ύψους 23,31 εκατ. ευρώ, έναντι 21,42 εκατ. ευρώ το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2012, σημειώνοντας άνοδο κατά 8,8%.
Παρά το γεγονός ότι τα συγκρίσιμα μεικτά κέρδη της εταιρείας σε δωδεκάμηνη βάση αυξήθηκαν κατά 18%, στα 12,16 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματά της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν αρνητικά διαμορφούμενα σε ζημιές 0,28 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,18 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στην καταγραφή ζημιογόνου τελικού αποτελέσματος.
Συγκεκριμένα, η Bravo Greece, που διαθέτει στην αγορά τα εμπορικά σήματα καφέ Bravo, Douwe Egberts και La Meloise, παρουσίασε ζημιές προ φόρων 0,41 εκατ. ευρώ για το 2013 (0,61 εκατ. ευρώ το δεκαοκτάμηνο Ιουλίου 2012 - Δεκεμβρίου 2013) έναντι ζημιών 0,11 εκατ. ευρώ το 2012. Αποτέλεσμα οι καθαρές ζημιές της μετά την πρόβλεψη για φόρους ανέρχονται σε 0,52 εκατ. ευρώ για το 2013 (0,78 εκατ. ευρώ το δεκαοκτάμηνο Ιουλίου 2012 - Δεκεμβρίου 2013) έναντι αντίστοιχων ζημιών 0,40 εκατ. ευρώ το 2012.
Για την τρέχουσα χρήση η εταιρεία προσβλέπει σε αύξηση των πωλήσεων της άνω του 20% με αντίστοιχη ενίσχυση των μεριδίων αγοράς της. Ήδη πέρυσι η εταιρεία πέτυχε αύξηση του τζίρου της κατά 8%, με αποτέλεσμα αυτός να φθάσει τα 23 εκατ. ευρώ, το 5% του οποίου προέρχεται από τις εξαγωγές που πραγματοποιεί σε Κύπρο, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Καναδά, Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βέλγιο, Ολλανδία, κ.α. Η εκτίμηση της διοίκηση της εταιρείας, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Γεράσιμος Σαράφογλου, για διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης των πωλήσεών της εδράζεται αφενός από το γεγονός της στροφής των καταναλωτών στην κατανάλωση στο σπίτι και αφετέρου από την αύξηση πωλήσεων του καφέ Douwe Egberts, αλλά και από τις νέες κάψουλες μηχανής, που είναι συμβατές με τις μηχανές τύπου Nespresso.
Σήμερα η εταιρεία κατέχει την τρίτη θέση στον κλάδο με μερίδιο 8%, ενώ στην αγορά του ελληνικού καφέ το μερίδιό της είναι 13%.
Παρά τις ζημιές, η επιχείρηση διαθέτει στη μητρική της ολλανδική εταιρεία μέρισμα 6 εκατ. ευρώ, από αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ο κλάδος καφέ της ολλανδικής D.E. Master Blenders 1753 πρόκειται να συνενωθεί στο πλαίσιο διεθνούς κοινοπραξίας με τον αντίστοιχο κλάδο της αμερικανικής Mondelez International, η οποία στη χώρα μας μέσω θυγατρικών της ελέγχει την ιστορική σοκολατοποιία Παυλίδης και διαθέτει ακόμη, μεταξύ πολλών άλλων εισαγόμενων προϊόντων, τους καφέδες με το σήμα Jacobs.
Η χρηματοοικονομική θέση της Bravo Greece παραμένει ισχυρή, με ίδια κεφάλαια 11,35 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 74,3% του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων της, ύψους 15,29 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ