Intel: θα επενδύσει 4,6 δισ. δολάρια σε νέο εργοστάσιο chip στην Πολωνία

 Intel: θα επενδύσει 4,6 δισ. δολάρια σε νέο εργοστάσιο chip στην Πολωνία

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ ανακοίνωσε πέρυσι σχέδια για την κατασκευή ενός μεγάλου συγκροτήματος τσιπ στη Γερμανία μαζί με εγκαταστάσεις στην Ιρλανδία και τη Γαλλία, καθώς επιδιώκει να επωφεληθεί από τους χαλαρούς κανόνες χρηματοδότησης και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Intel σχεδιάζει να επενδύσει έως και 4,6 δισ.δολ. σε μια νέα εγκατάσταση συναρμολόγησης και δοκιμών ημιαγωγών κοντά στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ως μέρος μιας προσπάθειας επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε την Παρασκευή.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ ανακοίνωσε πέρυσι σχέδια για την κατασκευή ενός μεγάλου συγκροτήματος τσιπ στη Γερμανία μαζί με εγκαταστάσεις στην Ιρλανδία και τη Γαλλία, καθώς επιδιώκει να επωφεληθεί από τους χαλαρούς κανόνες χρηματοδότησης και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την προμήθεια των ΗΠΑ και της Ασίας.

Η εγκατάσταση στην Πολωνία θα απασχολεί 2.000 εργαζόμενους και θα δημιουργήσει αρκετές χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής και τις προσλήψεις από προμηθευτές, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση.

Αρκετές χώρες αγωνίζονται για να πείσουν την Intel να επενδύσει στις περιοχές τους και ορισμένες, όπως η Γερμανία, που έχουν εξασφαλίσει δέσμευση από την Intel, έχουν συζητήσει για το ποσό των επιδοτήσεων που μπορούν να καταβάλουν.

Η εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε την Πέμπτη ότι η γερμανική κυβέρνηση και η Intel ήταν κοντά σε συμφωνία για επιδοτήσεις ύψους 9,9 δισ.ευρώ, έναντι 6,8 δισεκατομμυρίων που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.
«Δεν ζητάμε φυλλάδια, ζητάμε ανταγωνιστικότητα», είπε ο Gelsinger σε συνέντευξή του.
«Το κόστος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά, το κόστος των υλικών έχει αυξηθεί σημαντικά, οπότε ξαφνικά, το χάσμα κόστους ήταν μεγαλύτερο από ό,τι είχαμε αρχικά εκτιμήσει».

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz θα συναντηθεί με τον Γκέλσινγκερ τη Δευτέρα, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.


Το επίπεδο οποιασδήποτε επιδότησης που προσφέρθηκε στην Intel από την Πολωνία δεν δημοσιοποιήθηκε κατά την ανακοίνωση της Παρασκευής.

Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης θα ξεκινήσει αμέσως, ενώ η κατασκευή θα ξεκινήσει εν αναμονή της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Mateusz Morawiecki, πρωθυπουργός της Πολωνίας, χαρακτήρισε το εργοστάσιο της Intel «τη μεγαλύτερη επένδυση Greenfield στην ιστορία της Πολωνίας».

Η εταιρεία, η οποία βρίσκεται στη χώρα εδώ και 30 χρόνια και απασχολεί 4.000 εργαζόμενους, είπε ότι επέλεξε την Πολωνία λόγω της υποδομής, του διαθέσιμου ταλέντου της και σημείωσε ότι η τοποθεσία είναι κοντά στο προγραμματισμένο εργοστάσιό της στη Γερμανία και στην Ιρλανδία.

Αναμένει ότι η εγκατάσταση θα είναι διαθέσιμη μέχρι το 2027.

Η Intel υπό τον Gelsinger έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην κατασκευή εργοστασίων σε τρεις ηπείρους για να αποκαταστήσει την κυριαρχία της στην κατασκευή chip και να ανταγωνιστεί καλύτερα τις AMD, Nvidia και Samsung.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ