EWABA: Η πλημμύρα εισαγωγής κινεζικού βιοντίζελ θα μπορούσε να "πνίξει" την ευρωπαϊκή αγορά

EWABA: Η πλημμύρα εισαγωγής κινεζικού βιοντίζελ θα μπορούσε να "πνίξει" την ευρωπαϊκή αγορά

Η European Waste-based Advanced Biofuels Association δήλωσε ότι 11 ευρωπαϊκές μονάδες βιοντίζελ έχουν ήδη σταματήσει την παραγωγή και άλλες 10 έχουν μειώσει την παραγωγική τους ικανότητα.

Μια πλημμύρα δυνητικά «αμφίβολων» εισαγωγών βιοντίζελ στην Ευρώπη από την Κίνα πρέπει να υποβληθεί σε στενότερο έλεγχο της ΕΕ διαφορετικά θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της βιομηχανίας βιοκαυσίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Τετάρτη η κορυφαία εταιρεία παραγωγής EWABA.

Η European Waste-based Advanced Biofuels Association (EWABA) δήλωσε ότι 11 ευρωπαϊκές μονάδες βιοντίζελ έχουν ήδη σταματήσει την παραγωγή και άλλες 10 έχουν μειώσει την παραγωγική τους ικανότητα.

Η ΕΕ έχει παράσχει κίνητρα για την παραγωγή βιοντίζελ που παρασκευάζεται με χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια και λίπος στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία της ΕΕ και τα κινεζικά τελωνεία έχουν δείξει αύξηση των εισαγωγών στην Ευρώπη από Κινέζους παραγωγούς που βλέπουν την ευκαιρία που παρέχεται από μια ισχυρή αγορά στην Ευρώπη.

Ο ευρωπαϊκός όμιλος βιομηχανίας φυτικών ελαίων FEDIOL την περασμένη εβδομάδα ανέφερε μια ασυνήθιστη αύξηση των εισαγωγών βιοντίζελ που ταξινομούνται ως βασισμένα στα απόβλητα ως αιτία για την πτώση των τιμών της ελαιοκράμβης.
Οι τιμές προσφοράς στην Ευρώπη για το προηγμένο βιοντίζελ έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό από τον Αύγουστο, λένε οι έμποροι, μειώνοντας τα κέρδη των παραγωγών.

Η EWABA είπε ότι ο μηχανισμός επιθεώρησης που υποστηρίζεται από την ΕΕ δεν έχει ελέγξει επαρκώς τις εισαγωγές και οι έμποροι λένε ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι στην Κίνα είναι ανεπαρκείς για να διασφαλιστεί ότι λιγότερο βιώσιμα υλικά, κυρίως φοινικέλαιο, δεν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

"Η προώθηση σε προηγμένο βιοντίζελ με βάση τα απόβλητα πρέπει να συνοδεύεται από αποτελεσματική αστυνόμευση και παγκόσμιες πρακτικές ελέγχου και επαλήθευσης... αποφεύγοντας έτσι αμφίβολη ή δόλια δραστηριότητα", ανέφερε η EWABA, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες κινεζικές εταιρείες.

Εάν οι αρχές δεν καταστείλουν τις ροές, πρόσθεσε: "Σύντομα θα βρεθούμε σε μια πορεία που θα οδηγηθεί ανεπανόρθωτα στην πλήρη κατάρρευση της βιομηχανίας της ΕΕ. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αποβιομηχάνιση και την καταστροφή των θέσεων εργασίας".


Απηύθυνε την ανοιχτή επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ολλανδική Αρχή Εκπομπών. Κανένας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ