Κάντε «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις και κερδίστε έκπτωση φόρου 44%

Κάντε «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις και κερδίστε έκπτωση φόρου 44%

Υπουργική απόφαση που είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες ημέρες δίνει τη δυνατότητα σε έως και 800.000 επαγγελματίες να κάνουν τις «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις που έχουν προγραμματίσει και να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου που να φτάνει ακόμη και στο 44% επί του ύψους της επένδυσης. Πρόκειται για ισχυρό φορολογικό κίνητρο το οποίο έρχεται να «σπρώξει» ακόμη περισσότερο επενδύσεις που είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά αποδοτικές λόγω της συγκυρίας.

Πώς θα λειτουργεί η έκπτωση φόρου; Η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, θα περιέχει έναν αναλυτικό κατάλογο επαγγελματιών, για την ακρίβεια τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας των επαγγελματιών αυτών. Όποιος κάνει συναλλαγή με αυτούς τους επαγγελματίες για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησής του -πχ ένα φωτοβολταϊκό, ή μια αντλία θερμότητας για τον επαγγελματικό χώρο ή κάποιο ψηφιακό αυτοματισμό κλπ ή ένα σύστημα διαχείρισης αποβλήτων κλπ- τότε θα εξασφαλίζει ένα τιμολόγιο το οποίο θα μετράει «διπλό» στο σκέλος των επαγγελματικών δαπανών. Έστω δηλαδή ότι ο επαγγελματίας αποφασίζει να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό κόστους 10.000 ευρώ. Αν υποτεθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει 5ετή περίοδο απόσβεσης (τυχαίο το παράδειγμα), τότε ο επαγγελματίας με το τιμολόγιο των 10.000 ευρώ θα μπορεί να αφαιρεί από τα έσοδά του 4.000 ευρώ τον χρόνο και όχι 2000 ευρώ. Δεδομένου ότι για τις ΟΕ και τις ΕΕ ο συντελεστής φορολόγησης είναι στο 22%, αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα προκύπτει έκπτωση φόρου ίση με 880 ευρώ και συνολικά στην 5ετία, η έκπτωση φόρου θα φτάσει στα 4400 ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 44% της δαπάνης. Δεδομένου μάλιστα ότι ο ΦΠΑ εκπίπτει στο σύνολό του, η περίοδος της απόσβεσης θα γίνει με αυτό τον τρόπο εξαιρετικά σύντομη καθώς από τη μια θα υπάρχει πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη θα προκύπτει και η έκπτωση φόρου.

Είναι προφανές ότι μεγάλο όφελος θα προκύψει για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Επίσης, από την υπουργική απόφαση θα αποσαφηνιστεί αν η έκπτωση αφορά και τους αυτοαπασχολούμενους κάτι που είναι και το πιο πιθανό. Σε αυτή την περίπτωση, το φορολογικό όφελος μπορεί να είναι και μεγαλύτερο από 44% καθώς στις ατομικές επιχειρήσεις που φορολογούνται με την κλίμακα, εφαρμόζεται συντελεστής που φτάνει ακόμη και στο 44% αν τα κέρδη ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ