Με ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού η Ελλάδα «σήκωσε» 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές

Στα 18 δισ. ευρώ οι προσφορές - κάτω από το 1,23% η τελική απόδοση - Πολύ περιορισμένη η συμμετοχή των hedge funds

Με ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού η Ελλάδα «σήκωσε» 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές

Με το κόστος δανεισμού να πέφτει σε ιστορικό χαμηλό –αναμένεται να κλείσει κάτω από το 1,23%- ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ολοκλήρωσε πριν από λίγο την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου αντλώντας 2,5 δις. ευρώ. Στην Ελλάδα προσφέρθηκαν για δανεισμό πάνω από 18 δις. ευρώ. Η συνολική έκδοση θα φτάσει πλέον στα 5,5 δις. ευρώ καθώς αυτά τα 2,5 δις. ευρώ προστίθενται στα 3 δις. ευρώ που είχαν αντληθεί από τον Ιούνιο.

Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες της κυβέρνησης για ρευστότητα το επόμενο χρονικό διάστημα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εκμεταλλεύεται τις καλές συνθήκες στην αγορά και προχωρά τελικώς την επανέκδοση του 10ετούς, όπως είχε ανακοινώσει από χθες.

Η επανέκδοση, όπως υποστηρίζει αρμόδια κυβερνητική πηγή, εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλούς στόχους:

  • Πρώτον η Ελλάδα παραμένει πιστή στο… ραντεβού της με τις αγορές προχωρώντας στην έκδοση (ή επανέκδοση) ενός προϊόντος μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την τελευταία έκδοση.
  • Δεύτερον, επειδή ακριβώς πρόκειται για επανέκδοση, δημιουργείται ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο αποτελεί «σημείο αναφοράς» για τις αγορές όταν στρέφουν το βλέμμα τους στους ελληνικούς τίτλους. Το 10ετές ομόλογο του Ιουνίου –σε αυτό θα αφορά η επανέκδοση- έχει ήδη όγκο τριών δισ. ευρώ και με τα 2,5 δισ. ευρώ που αντλούνται σήμερα, ο όγκος θα φτάσει αισίως 5,5 δισ. ευρώ.
  • Ο τρίτος λόγος, έχει να κάνει με το ότι μετά και την συγκεκριμένη έκδοση, η Ελλάδα θα μπορέσει να κλείσει τη χρονιά καλύπτοντας τις αυξημένες υποχρεώσεις σε ρευστότητα –εκτιμάται ότι τελικώς θα κινηθούν στα επίπεδα των 17-18 δισ. ευρώ- χωρίς να μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και με μοναδική ουσιαστική συνέπεια την αύξηση του δημοσίου χρέους στο επίπεδο των 340-342 δις. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες ότι δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για δανεισμό καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας παραμένουν αυτή τη στιγμή στα 34-35 δις. ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα απαιτηθεί πρόσθετη ρευστότητα άνω των 4 δις. ευρώ. Υπάρχει η εκκρεμότητα με την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους (σ.σ το σχετικό ποσό θα ανέλθει σε περίπου 1,5 δις. ευρώ), η εκκρεμότητα με την καταβολή της 3ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής (σ.σ επιπλέον 1-1,5 δις. ευρώ καθώς είναι πιθανή και η 4η φάση πριν από το τέλος του έτους) ενώ εκατονταδες εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για τις ενισχύσεις των εργαζομένων, τις επιδοτήσεις του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» κλπ.

Εκτός από το ποσό που θα αντληθεί σήμερα η Ελλάδα περιμένει να εισπράξει πόρους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ και από την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι καταβολές φτάσουν στα 6 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, η χρονιά θα κλείσει με ταμειακά διαθέσιμα αντίστοιχα με αυτά που υπάρχουν σήμερα δηλαδή ποσά της τάξεως των 34-35 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ