Κέρδη για το πετρέλαιο μετά το «ναι» του Ιράν

Κέρδη για το πετρέλαιο μετά το «ναι» του Ιράν
Προς τα 35 δολάρια το βαρέλι κινείτο σήμερα το πετρέλαιο μετά τη θετική αντίδραση του Ιράν στα σχέδια της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας να παγώσουν την παραγωγή και ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για απρόσμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

Η άνοδος ήρθε να προστεθεί στα κέρδη άνω του 7% της προηγούμενης συνεδρίασης, τα οποία καταγράφηκαν παρόλο που οι αναλυτές είπαν ότι η αγορά είχε αντιδράσει υπερβολικά στη στήριξη που εξέφρασε το Ιράν στην επιβολή πλαφόν και ότι η κίνηση Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας δεν αναμένεται να περιορίσει το παγκόσμιο πλεόνασμα πετρελαίου.

Στις 11:59 ώρα Ελλάδας, το μπρεντ ενισχυόταν κατά 38 σεντς στα 34,88 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει χθες άνοδο κατά 7,2%. Το αμερικανικό αργό κατέγραφε κέρδη 69 σεντς στα 31,35 δολάρια το βαρέλι.

«Είναι μια συνέχιση της χθεσινής κίνησης», δήλωσε ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής στην Commerzbank. «Αυτό που βλέπουμε συνεχίζει να είναι ακραία μεταβλητότητα. Δεν θα μου έκανε εντύπωση να δω τις τιμές να υποχωρούν και πάλι σε μεγάλο ποσοστό τις επόμενες ημέρες».

Χθες, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ζανγκανέχ συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τη Βενεζουέλα, το Ιράκ και το Κατάρ αλλά δεν είπε κατά πόσο το Ιράν θα επιβάλει πλαφόν στην παραγωγή του συμβαδίζοντας με την κίνηση της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Το αργό βρήκε στήριξη και στα στοιχεία του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν απρόσμενα κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα, αναμένεται και η εβδομαδιαία έκθεση για τα αποθέματα από την αμερικανική Αρχή Ενεργειακής Πληροφόρησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ