Άνοδο στη τιμή του πετρελαίου «βλέπουν» οι αναλυτές μέσα στο 2016

Άνοδο στη τιμή του πετρελαίου «βλέπουν» οι αναλυτές μέσα στο 2016
Ανοδικά εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου υπολογίζοντας μάλιστα ότι θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15 δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα το Bloomberg που επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών, το αργό στη Νέα Υόρκη θα αγγίξει τα 46 δολάρια το βαρέλι κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ το Brent θα διαπραγματεύεται στο Λονδίνο στα 48 δολάρια την ίδια περίοδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, ένας παγκόσμιος κορεσμός που πυροδότησε τη βουτιά των τιμών σε χαμηλά 12 ετών πρόκειται να μετατραπεί σε έλλειμμα καθώς πέφτει η παραγωγή αμερικανικού σχιστόλιθου.

Η αμερικανική παραγωγή θα μειωθεί κατά 620.000 βαρέλια την ημέρα ή κατά περίπου 7% από το πρώτο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια.

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει πως η συνολική παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα πέσει κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα φέτος.

«Το αμερικανικό αργό θα πληγεί, εκεί είναι που θα δείτε περικοπές και η προσφορά πρέπει να αρχίσει να ελαττώνεται», τόνισε ο Daniel Ang, αναλυτής στη Phillip Futures. «Επιπλέον, υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για τη ζήτηση το δεύτερο εξάμηνο», πρόσθεσε.

«Ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης ανάπτυξης στη ζήτηση και της παραγωγής των ΗΠΑ που πέφτει, τελικά θα βοηθήσει στη δημιουργία των συνθηκών στην αγορά, από τις οποίες θα μπορέσει να ανέβει πίσω σε ένα εύρος 40 με 50 δολαρίων μέχρι το τέλος του χρόνου», εκτίμησε και ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στη Saxo Bank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ