Πιέσεις στις ευρωαγορές

Πιέσεις στις ευρωαγορές
Οριακές διακυμάνσεις και έντονη μεταβλητότητα εμφάνισαν κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, επηρεαζόμενα δυσμενώς από την υποχώρηση του πετρελαίου σε χαμηλό 13 ετών.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,37% στις 5.783 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,23% στις 9.523 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,52% στις 4.188 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε οριακές απώλειες 0,38% στις 328,58 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Ericsson ενισχύθηκε κατά 2,3% μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε «buy» από την Nordea Markets. Κέρδη της τάξης του 6% εμφάνισε και η Adidas, λόγω της πρόσληψης του Κάσπερ Ρόστεντ στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή. Η μετοχή της γαλλικής Casino υποχώρησε κατά 9% στον απόηχο της απειλής της Standard & Poor's για υποβάθμιση των ομολόγων της στην κατηγορία «σκουπίδια». Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες κατακρημνίστηκαν κατά 5% , με την Banca Monte dei Paschi di Siena να κινείται στο -12%. Πτώση άνω του 3% σημείωσαν και οι πορτογαλικές τράπεζες.

Η τιμή του πετρελαίου, μετά την προαναγγελία αύξησης της ιρανικής παραγωγής, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 διολισθαίνοντας στα 28 δολάρια/βαρέλι. Αυτή τη στιγμή, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 1,70% στα 28,92 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν πτώση κατά 1,17% στα 28,60 δολάρια.

Σε χαμηλό πέντε ετών υποχώρησαν και οι ασιατικές μετοχές, καθώς ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες κατά 1,12%. Στον αντίποδα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 2.913,84 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν κινήθηκε ανοδικά κατά 1,52% στις 489,43 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ενώπιον των αρμόδιων εποπτικών αρχών αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα η διοίκηση της Renault, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την παραβίαση των ορίων εκπομπής ρύπων. Σημειώνεται ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, κατά τη διάρκεια πρόσφατων ελέγχων στα εργοστάσιά της, αποδείχθηκε ότι παραβίαζε συστηματικά τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπής ρύπων, σε μία υπόθεση η οποία παραπέμπει έντονα στο σκάνδαλο της Volkswagen.

Μέχρι στιγμής, οι γαλλικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία, κάτι το οποίο αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την τελική αξιολόγηση των ευρημάτων. Παρ' όλα αυτά, η Renault ανακοίνωσε την αύξηση των πωλήσεών της κατά 3,3% το 2015, εκφράζοντας την αισιοδοξία της και για το νέο έτος.

Περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτική της ΕΚΤ αναμένει το 60% των οικονομολόγων, σύμφωνα με νέα έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Η αύξηση της προσδοκίας για νέα μέτρα εκ μέρους του Μάριο Ντράγκι εδράζεται στη ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία υπονομεύει την ανάκαμψη του πληθωρισμού και της οικονομίας. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο ανερχόταν στο 40%.

Το 57% των οικονομολόγων αναμένει επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ το 53% μία νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο τον Δεκέμβριο υποχώρησε στο -0,3%. «Εάν η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα ίδια επίπεδα, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μείνει άπραγη» επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea Markets, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν νέα μέτρα τον Μάρτιο».

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της αξίας του, υποχωρώντας ακόμη και στα 28 δολάρια ανά βαρέλι. Μεταξύ των οικονομολόγων, το 45% εκτιμά ότι τα πρόσθετα μέτρα θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, το 45% τον Ιούνιο και το 10% τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, την περικοπή 1.050 θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε η Tata Steel, εξαιτίας της διαρκούς πτώσης της τιμής του χάλυβα. «Παρότι πρόκειται για σκληρές αποφάσεις, είναι απολύτως αναγκαίες εν μέσω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Tata Steel, και κάλεσε την Κομισιόν να λάβει μέτρα εναντίον της «άδικης» εισαγωγής χάλυβας.

Η βρετανική ένωση εργαζομένων στον κλάδο του χάλυβα, σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε τις απολύσεις ως «προειδοποιητικό καμπανάκι προς την κυβέρνηση», την οποία κάλεσε να συνδράμει στον περιορισμό των εισαγωγών από την Κίνα.

Παράλληλα, πακέτο μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντας ότι η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε «κατάσταση ανάγκης». Το σχέδιο του Γάλλου προέδρου, οι λεπτομέρειες του οποίου θα παρουσιαστούν τις αμέσως επόμενες ώρες, περιλαμβάνει τη δημιουργία 500.000 θέσεις σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, πρόσθετες επιδοτήσεις στις μικρές επιχειρήσεις και δράσεις για την τόνωση της μαθητείας.

Το «μέτωπο» της ανεργίας θεωρείται μείζονος σημασίας για τον πρόεδρο Ολάντ, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2017. Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει δεσμευτεί για τη μείωση της ανεργίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει μία δεύτερη προεδρική θητεία. Η ανεργία στη Γαλλία, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται πάνω από το 10% , την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ανέρχεται στο 9,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ