Oι σημαντικότερες επενδυτικές κινήσεις που έγιναν το 2015

Oι σημαντικότερες επενδυτικές κινήσεις που έγιναν το 2015
Λίγο οι εκλογές και η πολιτική αβεβαιότητα, λίγο ο φόβος του Grexit αλλά τα capital controls αποτέλεσαν «εμπόδιο» στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων οι οποίες έδωσαν προτεραιότητα στη διασφάλιση των ταμειακών τους αποθεμάτων με αποτέλεσμα να ακυρώσουν προγραμματισμένες επενδύσεις.

Το 2015 ήταν η πιο «φτωχή»επενδυτική χρονιά.Τα επενδυτικά προγράμματα δεν ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ όταν το 2014 οι επενδύσεις είχαν ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ και το 2013 στο 1,5 δισ. ευρώ. Η καλύτερη επενδυτική χρονιά στην 6ετή ύφεση (2009-2014) ήταν το 2010, όταν οι συνολικές επενδύσεις των εισηγμένων προσέγγισαν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το τελευταίο πεντάμηνο (Αύγουστος-Δεκέμβριος) μόλις 6 εισηγμένες ανακοίνωσαν νέα επενδυτικά σχέδια αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα τoυ businessnews.gr, οι σημαντικότερες επενδυτικές κινήσεις της χρονιάς που ολοκληρώνεται ήταν οι εξής:

Ομιλος ΟΤΕ: Η επιχείρηση υλοποίησε φέτος επενδύσεις που εντάσσονται στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την τετραετία 2014-2017. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στόχος είναι η επέκταση των δικτύων νέας γενιάς, ενσύρματων και ασύρματων.

Ομιλος Viohalco: Η συγχώνευση της μητρικής εταιρείας με τη Σιδενόρ το περασμένο καλοκαίρι εξασφάλισε κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα 2 εργοστάσια της Σιδενόρ σε Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα η Viohalco έθεσε σε λειτουργία το εμπορικό κέντρο στην Κόρινθο σε έκταση 15.000 τ.μ. στις εγκαταστάσεις των παλαιών Σωληνουργείων Κορίνθου (Mare West).

Χαλκόρ: Η θυγατρική του ομίλου Viohalco προχώρησε μέσα στο 2015 στη σύμπραξη με τοπικό διανομέα στην Τουρκία, με στόχο τη δημιουργία από κοινού θυγατρικής εταιρείας (50%-50%), την τοπική παραγωγή και την αποφυγή του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Oμιλος Folli Follie:Υλοποίησε επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2015 – έναντι των περίπου 30 εκατ. ευρώ που δαπανούσε τα προηγούμενα χρόνια, διαβλέποντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά.

Coca-Cola Hellenic:Υλοποιεί την εγκατάσταση και λειτουργία Data Center στην Ελλάδα, ένα έργο ύψους 43 εκατ ευρώ.Πρόκειται για επένδυση που στόχο έχει να εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές εφαρμογές πληροφορικής περισσότερων από 36.000 εργαζομένων της στις 28 χώρες όπου δραστηριοποιείται. Το Data Center της Coca-Cola Hellenic είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα Data Centers στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής

Πλαστικά Θράκης: Για το σύνολο της χρήσης 2015 υλοποίησε επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 25 εκατ. θα διατεθούν για την αγορά νέων γραμμών παραγωγής και 5 εκατ. για αναβάθμιση και συντήρηση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Παπουτσάνης: Τον φετινό Ιούνιο ανέλαβε την τροφοδοσία διεθνούς αλυσίδας ξενοδοχείων πέντε αστέρων σε όλη την Ευρώπη. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αποκλειστική παραγωγή από την εταιρεία Παπουτσάνης όλων των ξενοδοχειακών προϊόντων ατομικής περιποίησης τα οποία παρέχονται στους ενοίκους των δωματίων, σε όλα τα ξενοδοχεία του ομίλου στην Ευρώπη.

Jumbo: Ο όμιλος παιχνιδιών πραγματοποίησε νέα επένδυση στη Ρουμανία καθώς προχώρησε στην αγορά έκτασης 34 στρεμμάτων κοντά στην πόλη Pitesti, με απώτερο στόχο να δημιουργήσει εκεί ακόμη ένα κατάστημα της ομώνυμης αλυσίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αγορά του οικοπέδου ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται από την υψηλή ρευστότητα του ελληνικού ομίλου.

Kleemann Hellas:Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα για τον κλάδο ανελκυστήρων στη διάρκεια του 2015 προχώρησε στην εξαγορά του 80,091% των μετοχών της Elevator Services Group (Vic) Pty Ltd στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, με το τίμημα της εξαγοράς να ανέρχεται σε 3,6 εκατ. αυστραλιανά δολάρια.

Ελτον:Εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών εταιρείας με έδρα στην Κωνσταντινούπολη με αντικείμενο όμοιο με αυτό της δραστηριότητας του ομίλου, ήτοι την προώθηση πρώτων υλών και χημικών πρώτων υλών.

Τέλος ο Όμιλος Σαράντη έναντι 4 εκατ. ευρώ εξαγόρασε την πολωνική εταιρεία προϊόντων συσκευασίας πολυαιθυλενίου Polipak Sp. z.o.o.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ