Σε πτωτική τάση το ευρώ σήμερα

Σε πτωτική τάση το ευρώ σήμερα
Το ευρώ πριν από λίγο διαπραγματευόταν στα 1,1036 δολ. από το επίπεδο των 1,1054 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναστρέψει την πτωτική πορεία του πληθωρισμού επηρεάζει αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Ewald Nowotny δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ είναι αναγκασμένη να συνεχίσει την "αντισυμβατική νομισματική πολιτική" για αρκετό καιρό ακόμη προκειμένου να αποτρέψει μία νέα υποχώρηση του πληθωρισμού.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ, παρόλο που έχει φρενάρει την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, εντούτοις οι προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ καταγράφηκε μία μόνο συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ η οποία αφορούσε σε εντολή πώλησης. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διαμορφώθηκε στο 7,76% απο 7,67% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,44% να διαμορφωθεί στο 7,32% από 7,18% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή . Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους υποχώρησε οριακά στο 0,108% από 0,11%, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 0,047% από 0,049%, στο εξάμηνο διατηρήθηκε στο 0,008% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,066% από -0,064%, τέλος στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε -0,119%. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1061 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ