"Σωματοφύλακες" από την Αμερική

"Σωματοφύλακες" από την Αμερική
Στη δεκαετία του ’70 η ταινία «Καλώς ήρθε το δολάριο» είχε συνδεθεί με τον τρόπο με τον οποίο «πέφτουν» τα χρήματα των αμερικανών στη χώρα: από τους άνδρες του 6ου Στόλου.

Σήμερα, παρα την πρωτοφανή κρίση η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και παρά τις δύσκολες περιστάσεις για την οικονομία το χρήμα από τη Βόρειο Αμερική επενδύεται σωρηδόν σε αξιόλογες ελληνικές επιχειρήσεις. Και ταυτόχρονα αναδεικνύει πρωταγωνιστές τους επικεφαλής των επενδυτικών οίκων που ρίσκαραν στηρίζοντας την Ελλάδα. Σημερα, ονόματα όπως του Πρεμ Γουάτσα, και του Γουίλμπερ Ρoς δίκαια χαρακτηρίζονται ως σωματοφύλακες της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρέμ Γουάτσα ήταν ο πρώτος που «τόλμησε» το άνοιγμα στην Ελλάδα και σήμερα είμαι μακράν ο Bορειοαμεριανός με τη μεγαλύτερη «έκθεση» στην Ελλάδα. Μέτοχος και συνεργάτης του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ιδιοκτήτης του Praktiker, μεγαλομέτοχος της Eurobank Properties, της οποίας σύντομα θα αποκτήσει την πλήρη πλειοψηφία, ο ιδιοκτήτης του Fairfax σύντομα θα είναι και ο άνθρωπος από τον οποίο θα «περνά» η διαχείρηση της Eurobank. Μετά την επένδυση ποσού 1,3 δισ. ευρώ στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από τους οίκους της «ομάδας Fairfax», ο καναδός Γουόρεν Μπάφετ, όπως τον ονομάζουν πιθανόν να αναλάβει θέση και στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, στο οποίο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν και εκπρόσωποι των υπόλοιπων βασικών μετόχων.

Το Fairfax και το WLR του Γουίλμπερ Ρος έχουν δεσμευτεί να διακρατήσουν τις μετοχές που απέκτησαν κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τουλάχιστον έξι μήνες, θυμίζοντας με την επενδυτική συμπεριφορά τους το λεγόμενο ντιλ του αιώνα του 2011. Την επένδυσή τους στην Bank of Ireland, την οποία διέσωσαν, για να τριπλάσιάσουν αργότερα τα κερδη της τοποθετησής τους, αλλά και να συνεχίζουν να διατηρούν ένα τμήμα της αρχικής τους συμμετοχής. Την περίοδο που ο Γουάτσα «έμπαινε» με τον Ρος στην Ιρλανδία είχε αρχίσει να «μελετά» και την Ελλάδα. Είχε από τότε ξεχωρίσει τον κλάδο της ενέργειας, τις τράπεζες και τα ακίνητα.

Η πρώτη του ελληνική τοποθέτηση είχε έντονο το χαρακτηριστικό της ασφάλειας. Τον Ιούνιο του 2012 μπήκε με 5,4% στην Jumbo και λίγο αργότερα στον Σαράντη του οποίου έφτασε να ελέγχει το 7%. Το μεγάλο βήμα έγινε λίγο μετά τις εκλογές του 2012 με την Eurobank Properties της οποίας απέκτησε αρχικά το 14,8% έναντι 42,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο ίδιος ο Πρεμ Γουάτσα άρχισε τις επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες φτάνοντας και στον Αντώνη Σαμαρά τον οποίο συνάντησε τον Ιανουάριο του 2013. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς το Fairfax έριξε άλλα 144 εκατ. ευρώ, φθάνοντας το ποσοστό του στην Eurobank Properties στο 42% για να δει τα χρήματα του να αποδίδουν μεταξύ άλλων και με το ντιλ για τα ακίνητα του δημοσίου.

Από την πρώτη στιγμή ο Γουάτσα δεν έχει σταματήσει να δηλώνει δημόσια την πεποίθησή του στην ανάκαμψη της χώρας. Και παράλληλα στο ρόλο που διαδραματίζουν τα σημαντικά πρόσωπα. Σε κάθε ανακοίνωση, εξαίρει το ρόλο του πρωθυπουργού.

Ο «καναδός Γουόρεν Μπάφετ» δεν μεγάλωσε στο χρήμα. Γεννημένος το 1950 στη Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας έζησε τα πρώτα του χρόνια σαν σε ταινία του… Bollywood. Μετανάστευσε στον Καναδά σε ηλικία 21 ετών έχοντας στην τσέπη ένα πτυχίο χημικού μηχανικού, μια πρόσκληση και… 8 δολάρια. Για να μπορέσει να τελειώσει το Πανεπιστήμιο του Οντάριο πουλούσε κλιματιστικά. Σήμερα η προσωπική περιουσία του φτάνει τα 4,16 δισ. δολάρια. Με ετήσια αποζημίωση 600.000 δολαρίων προτιμά τις σίγουρες αποδώσεις από τα ρίσκα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε φροντίζει να έχει πάντοτε τον έλεγχο στα «σπίτια» που διοικεί, ξεκινώντας από το δικό του: κατέχει το 10% της Fairfax των 40 δισ. δολαρίων, αλλά ελέγχει το 50% των δικαιωμάτων ψήφου.

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας με αποκαλύψεις και σούπερ προσφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ