1000 και μία νύχτες στον Αστέρα: τα σχέδια για την ελληνική Ριβιέρα

1000 και μία νύχτες στον Αστέρα: τα σχέδια για την ελληνική Ριβιέρα
Δεκαπέντε πολυτελείς βίλες και 2 ξενοδοχεία 7 αστέρων, θα αποτελέσουν το νέο πρόσωπο του Αστέρα Βουλιαγμένης. Και στόχος των νέων ιδιοκτητών του,  είναι τα 308 στρέμματα –μοναδικής ομορφιάς- που εκτείνονται στη χερσόνησο στην περιοχή Μικρό Καβούρι να προσελκύσουν τα πιο  λαμπερά ονόματα του διεθνούς τζετ σετ και ο Αστέρας να μετατραπεί στην ελληνική Ριβιέρα. Οι επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν ποτέ στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Της Έφης Καραγεώργου.

Χθες το βράδυ, αναδείχθηκε ο πλειοδότης (από τη δεύτερη φάση) του διεθνούς διαγωνισμού, που είχε προκηρύξει η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ.«H “JERMYNSTREETREALESTATEFUNDIVLP” υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η προσφορά αυτή αφορά το 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», όπως οι μετοχές αυτές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής» αναφέρεται στις ανακοινώσεις των πωλητών.Ποιοι είναι όμως οι αγοραστές, που πήραν ένα από τα «χρυσά» φιλέτα όχι μόνο της ελληνικής ξενοδοχείας αλλά και της ελληνικής γης;

Το fund JERMYNSTREETREALESTATE που το διαχειρίζεται η AGCJERMYNSTREET, έχει μετόχους κατά 85% αραβικά funds αλλά και επιφανείς οικογένειες επιχειρηματιών από το Κουβέιτ και το Αμπου Ντάμπι. Στο υπόλοιπο 15% συμμετέχει ο τουρκικός όμιλος Dogus, του Τούρκου πολυεκατομμυριούχου Φαρίτ Σαχένκ.

Η αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 2 δισ. ευρώ, με γραφεία στο Λονδίνο και στη Μέση Ανατολή. Ο εκ των συνιδρυτών της AGC, ο Walid Abu-Suud, ήταν επί σχεδόν δύο δεκαετίες ανώτατο στέλεχος της κρατικής επενδυτικής του Κουβέιτ. Στο παρελθόν είχε επίσης διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο περί τα 14 δισ. δολάρια της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κουβέιτ (Kuwait Petroleum Corporation – KPC).

Ενώ ο όμιλος Dogus πρόσφατα αγόρασε στην Ελλάδα σημαντικά ποσοστά και στις μαρίνες Ζέας, Φλοίσβου, Λευκάδας και στα Γουβιά Κέρκυρας.

Χτες η μετοχή της Αστήρ Παλλάς έκλεισε στο ΧΑ με άνοδο 2,15% στα 4,27 ευρώ η μετοχή και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας βρέθηκε στα 272,75εκ ευρώ

Τώρα ξεκινά και η τελική φάση της διαδικασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ: Τα Διοικητικά Συμβούλια της Εθνικής Τράπεζα και του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσουν μέσα στην εβδομάδα, ώστε να λάβουν τις τελικές αποφάσεις σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο Αστέρας αλλάζει όψη

Το «κλειδί» που προσέλκυσε το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης είναι η δυνατότητα -που παρέχεται από το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ)- στον πλειοδότη του διαγωνισμού, να κατασκευάσει πολυτελείς τουριστικές κατοικίες ή διαμερίσματα δίπλα στις υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες.

Οι κατοικίες μπορούν να αναπτυχθούν σε έκταση εμβαδού 33,5 στρεμμάτων και αυτός ήταν ο λόγος που (με το ΕΣΧΑΔΑ) οι χρήσεις γης στην περιοχή μεταβλήθηκαν σε ζώνη τουρισμού - αναψυχής.

Και ακριβώς επειδή το ΕΣΧΑΔΑ είναι το «κλειδί» για την επένδυση, ο πλειοδότης του διαγωνισμού θα δώσει αρχικά μικρή προκαταβολή και θα καταθέσει τα σχέδιά του για την περιοχή ώστε να εγκριθούν και να λάβει το «πράσινο φως» ότι θα οικοδομήσει χωρίς προβλήματα. Το τίμημα θα καταβληθεί μετά την έκδοση του ΕΣΧΑΔΑ.

Οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν στόχο να μετατρέψουν την έκταση του Αστέρα στην ελληνική Ριβιέρα

Το «πακέτο» μεταβίβασης περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Αρίωνα, Ναυσικά (και Αφροδίτη που όμως δεν λειτουργεί) καθώς και 58 μπανγκαλόουζ, τη Μαρίνα Βουλιαγμένης, παραλία με ακτογραμμή 2.100 μέτρων, και την παραλία του Αστέρα με ακτογραμμή 1.600 μέτρα, καθώς και το ακίνητο του ΕΟΤ, εντός του οποίου βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα Αφροδίτη.

Στην περίπτωση που κατεδαφιστούν οι σημερινές εγκαταστάσεις, στη θέση των bungalows μπορούν να κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 5.300 τμ. Αν κατεδαφιστεί και το συγκρότημα Arion Resort and Spa, τότε μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες συνολικής επιφάνειας 8.600 τ.μ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα 308 στρέμματα, που αναπτύσσεται ο Αστέρας Βουλιαγμένης, τα 192 στρέμματα ανήκουν στην Αστήρ Παλλάς (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) και τα 115,6 στρέμματα στο ελληνικό Δημόσιο.

Συγκεκριμένα στην έκταση των 192 στρεμμάτων βρίσκεται το ξενοδοχείο Αrion Resort and Spa με 123 δωμάτια, τα 58 bungalows, συνεδριακό κέντρο, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Τhe Westin Hotel Athens με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης και συνεδριακό κέντρο.

Στην έκταση που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και η Αστήρ Παλάς μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029), βρίσκεται το ξενοδοχείο Αφροδίτη (που δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια) με συνολική επιφάνεια 20 στρέμματα και η υπόλοιπη έκταση παραμένει αναξιοποίητη.

Επίσης εκτός από τα παραπάνω κτίσματα, ο πλειοδότης θα αποκτήσει και τη χρήση της παραλίας και της μαρίνας Βουλιαγμένης. Η Αστήρ Παλλάς έχει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα μέχρι το 2022 και της μαρίνας μέχρι το 2052.

  • Τέλος αναφέρουμε ότι ο μεγάλος «χαμένος» του διαγωνισμού ήταν το επενδυτικό σχήμα Plepi Holdings, στο οποίο συμμετείχαν η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που ελέγχει το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino και στην οποία ανήκει η ναυτιλιακή εταιρεία Costamare, και ο σαουδαραβικός κολοσσός Olayan. Ο όμιλος Olayan έχει πολυετή παρουσία στην Ελλάδα με συμμετοχές στην Chipita, στην Coca Cola 3E κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ