ESMA:Χρειάζεται σαφήνεια το «αδικαιολόγητο κόστος» για τους επενδυτές

ESMA:Χρειάζεται σαφήνεια το «αδικαιολόγητο κόστος» για τους επενδυτές

 

Η ΕΕ πρόκειται να δημοσιεύσει προσχέδια κανόνων την επόμενη εβδομάδα για να βελτιώσει την προστασία των επενδυτών που αγοράζουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα για να διασφαλιστεί η σχέση ποιότητας/τιμής

 

 

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τομέα των επενδύσεων και των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου ύψους σχεδόν 20 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να αλλάξουν για να σταματήσει η υπερβολική επιβάρυνση των επενδυτών, με πρόστιμα για παραβάσεις ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπηρεσία επιτήρησης κινητών αξιών του μπλοκ.

Η ΕΕ πρόκειται να δημοσιεύσει προσχέδια κανόνων την επόμενη εβδομάδα για να βελτιώσει την προστασία των επενδυτών που αγοράζουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα για να διασφαλιστεί η σχέση ποιότητας/τιμής.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερη σαφήνεια στους νόμους της ΕΕ για τις επενδύσεις και τα hedge funds σχετικά με το τι συνιστά «αδικαιολόγητο κόστος» για τους επενδυτές.


Αυτό θα διευκόλυνε τις ρυθμιστικές αρχές να λάβουν μέτρα επιβολής κατά των παραποιήσεων, ανέφερε η ESMA.

«Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις κεφαλαιαγορές, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αναμενόμενη απόδοση των επενδυτικών προϊόντων δεν επηρεάζεται από αδικαιολόγητα κόστη», δήλωσε η πρόεδρος της ESMA, Verena Ross.

Η ESMA δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι η «άποψή» της για αδικαιολόγητα κόστη μπορεί να ληφθεί υπόψη στις προτάσεις της επόμενης εβδομάδας, γνωστές ως στρατηγική λιανικής επένδυσης.

Τα αμοιβαία κεφάλαια συνήθως αποκαλύπτουν το εφάπαξ και επαναλαμβανόμενο κόστος τους στους επενδυτές.

"Η αξιολόγηση σχετικά με το εάν ένα κόστος είναι οφειλόμενο/αχρεωστήτως θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη το ποσό του κόστους, καθώς μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα κόστος πληροί το τεστ επιλεξιμότητας, αλλά είναι "αδικαιολόγητο" ως προς το ποσό του", ανέφερε η ESMA.

"Η ESMAκρίνει σκόπιμο να διασφαλίσει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων αποζημιώνουν τους επενδυτές χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση όταν έχουν χρεωθεί αδικαιολόγητα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων όπου το κόστος έχει υπολογιστεί λανθασμένα σε βάρος των επενδυτών."

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που σκόπιμα ή εξ αμελείας παραβιάζουν έναν τέτοιο κανόνα θα πρέπει να τιμωρηθούν με πρόστιμο ανάλογο με τη ζημιά που προκαλεί στους επενδυτές, επεσήμανε η εποπτική αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ