Bloomberg: Ζημίες 4,1 δισ. ευρώ στην Ευρώπη από πυρκαγιές - Πόσο κόστισαν στην Ελλάδα

Bloomberg: Ζημίες 4,1 δισ. ευρώ στην Ευρώπη από πυρκαγιές - Πόσο κόστισαν στην Ελλάδα

Στα 4,1 δισ. ευρώ εκτιμάται πως ανήλθαν από την αρχή του έτους οι ζημίες από τις πυρκαγιές στην Ευρώπη, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Distrelec, εταιρείας διανομής εξαρτημάτων ηλεκτρικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων για προειδοποίηση πιθανών πυρκαγιών. Αντλώντας στοιχεία από το ευρωπαϊκό πληροφοριακό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), η μελέτη υπολογίζει πως φέτος καταστράφηκαν σχεδόν 4 εκατ. στρέμματα στην Ευρώπη λόγω των πυρκαγιών.

Μέχρι και τις 30 Αυγούστου, μεγαλύτερη ζημία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης καταγραφόταν στην Ελλάδα, όπου κάηκαν 1,61 εκατ. στρέμματα. Σύμφωνα με την Distrelec, το κόστος της ζημιάς στη χώρα υπολογίζεται στο 1,66 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το φετινό καλοκαίρι σημειώθηκαν οι πιο καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές εδώ και τουλάχιστον 16 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση και το ύψος της ζημίας μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ισπανία, όπου καταστράφηκαν σχεδόν 843.150 στρέμματα και το κόστος ανέρχεται στα 871 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντοτε με τη μελέτη της Distrelec, ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του οικονομικού αντικτύπου περιλαμβάνει το κόστος της πυρόσβεσης, αναδάσωσης, αποζημιώσεων και καθαρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, ενώ στην Ευρώπη, όπως και σε πολλά ακόμη μέρη στον κόσμο, καταγράφηκαν θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από το σύνηθες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ