Σαββατοκύριακο με χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας – Οι περιοχές που θέλουν προσοχή

Σαββατοκύριακο με χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας – Οι περιοχές που θέλουν προσοχή

Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (5/2) η θερμοκρασία θα πέσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας και σταδιακά οι χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και χαμηλότερα.

Για τον χιονιά που θα πλήξει την χώρα μας κυρίως από το Σάββατο το βράδυ (4/2) μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Γιώργος Παπαβασιλείου, διδάκτωρ μετεωρολογίας, ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου. Όπως είπε τα πιο σημαντικά φαινόμενα αναμένονται την Κυριακή (5/2).

«Μιλάμε για μικροδιαταραχές που κινούνται κατά μήκος ενός ταχέως κινούμενου ρεύματος αέρα, που ονομάζεται πολικός αεροχείμαρρος. Αυτό υπάρχει μονίμως στην ατμόσφαιρα κι έτσι υπάρχει δυσκολία στην πρόγνωση των αερίων μαζών» εξήγησε σχετικά με την προγνωστική αβεβαιότητα για το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Σάββατο βράδυ αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια στα νότια και χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (5/2) η θερμοκρασία θα πέσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας και σταδιακά οι χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και χαμηλότερα.

Ποιες περιοχές θέλουν προσοχή

Ο κ. Παπαβασιλείου εξηγεί σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» ο χιονιάς.

«Οι χιονοπτώσεις τη Βόρεια Ελλάδα σχεδόν θα σταματήσουν σχεδόν, θα διατηρηθούν κάποιες μπόρες χιονιού στα βορειοανατολικά και σε περιοχές της Χαλκιδικής. Τα φαινόμενα θα εστιάζονται σε περιοχές του Αιγαίου, κυρίως στις Σποράδες, την Ανατολική Θεσσαλία και νότια Θεσσαλία, την Εύβοια κυρίως, την Αττικο-Βοιωτία, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να εστιάσουμε τις επόμενες 3-4 μέρες.

Την Κυριακή έντονες χιονοπτώσεις στην Αττικο-Βοιωτία και την Εύβοια, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Σε κάποιες περιοχές είναι πολύ πιθανό να έχουμε απότομα χιονόστρωση ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή».

Θα έχουμε χιονοπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας, εξηγεί.

Όσο για το αν μπορεί να δούμε την περσινή εικόνα με τα χιόνια στην Αττική, ο κ. Παπαβασιλείου είπε ότι «δεν έχουμε τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή».

Αναμένονται χιονοκαταιγίδες στην Εύβοια με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Εύβοια και τη Βοιωτία.

Ερωτηματικό, παραμένει, τι θα γίνει από την Κυριακή το βράδυ και την Δευτέρα.

Πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις και στην Κρήτη.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ