Θεοδωρικάκος: 140 συλλήψεις για κακοποίηση ζώων το τελευταίο πεντάμηνο

Θεοδωρικάκος: 140 συλλήψεις για κακοποίηση ζώων το τελευταίο πεντάμηνο

Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους πολίτες που τράβηξαν και κοινοποίησαν το βίντεο, το οποίο κατέγραψε τον 30χρονο να κλωτσά το γατάκι στην Αιδηψό

Στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και την άμεση αντίδραση της αστυνομίας για το περιστατικό σε ταβέρνα στην Αιδηψό, όπου 30χρονος κλώτσησε ένα γατάκι, αφού πρώτα το δελέασε με ένα ψαράκι, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για τη βία κατά των ζώων στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Επίσης, σχολίασε την Σύνοδο Υπουργών της ΝΑ Μεσογείου για θέματα ασφάλειας που συγκάλεσε ο ίδιος, με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 4 Μαϊου, στην Αθήνα.

Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους πολίτες που τράβηξαν και κοινοποίησαν το βίντεο, το οποίο κατέγραψε τον 30χρονο να κλωτσά το γατάκι στην Αιδηψό, και παρουσίασε στοιχεία για τη δράση της αστυνομίας στο θέμα της κακοποίησης ζώων, σύμφωνα με τα οποία το τελευταίο 5μηνο, κατ' εφαρμογή του νόμου, έχουν γίνει 1.489 καταγγελίες, για τις οποίες έχουν σχηματιστεί πάρα πολλές δικογραφίες. Επίσης, η αστυνομία έχει προβεί σε 140 συλλήψεις και έχουν επιβληθεί 940 πρόστιμα, συνολικού ύψους 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

«Έδωσα τόσο μεγάλη έμφαση σε αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό γιατί πιστεύω ότι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με τη βία -και ασφαλώς και με τη βία ενάντια στα ζώα- πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο κράτος και στην αστυνομία και στους πολίτες, στην κοινωνία», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Χθες, οι πάντες είδαν, μέσω των social media, το βιντεάκι με κάποια άτομα, τα οποία φερόντουσαν με έναν βασανιστικό και προκλητικό τρόπο απέναντι σε ένα ζωάκι, απέναντι σε ένα γατάκι. Κινητοποιήθηκαν, το έκαναν θέμα, τους συγχαίρω για αυτό. Τους λέω ένα μεγάλο μπράβο και τους ευχαριστώ γιατί αναδεικνύοντας εκείνοι το θέμα δόθηκε η δυνατότητα όλοι οι πολίτες σήμερα να μάθουν ότι υπάρχει ένας νόμος που αφορά την προστασία των ζώων και είναι ενάντια στην κακοποίηση των ζώων. Ο νόμος είναι αυστηρός. Έμαθαν ότι ο νόμος αυτός τηρείται και ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι εδώ για να βρίσκει τους ενόχους και να τους οδηγεί στη δικαιοσύνη».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι δουλειά της αστυνομίας είναι να ελέγχει την εφαρμογή των νόμων και συμπλήρωσε πως η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα είναι θέμα παιδείας, ανθρωπιάς, πολιτισμού, ενώ το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι -όπως αποδεικνύουν και οι στατιστικές- τα άτομα τα οποία φέρονται με βία απέναντι στα ζώα φέρονται με βία και απέναντι στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στην οικογένεια.

Για τον 30χρονο που συνελήφθη ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε: «Είχε συλληφθεί πριν πέντε χρόνια για σημαντική ποσότητα ναρκωτικών και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης και τώρα τα βίαια ένστικτά του θέλησε να τα ξεσπάσει με αυτόν τον τρόπο σε ένα ζωάκι. Κρατείται και σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Οι ποινές που θα αντιμετωπίσει θα εξαρτηθούν από το ποια κατηγορία ακριβώς θα του απαγγείλει η εισαγγελική Αρχή, πάντως ο νόμος -σε γενικές γραμμές- είναι αυστηρός στις πιο σκληρές περιπτώσεις έχει το περιθώριο και για πολύ υψηλά πρόστιμα και για αρκετά χρόνια φυλάκισης».

Όσον αφορά τη Σύνοδο Υπουργών Ν/Α Μεσογείου ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Σήμερα και αύριο έχουμε εδώ τους 13 ομολόγους υπουργούς Δημοσίας Τάξεως, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, από όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η χώρα μας είχε την προεδρία και είναι μία σύσκεψη που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διεξάγεται σε μία εποχή που -δυστυχώς- σε όλη την Ευρώπη υπάρχει πόλεμος και παρεπόμενα σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν σημαντικές προσφυγικές ροές, στην ατζέντα είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η αντιμετώπιση του trafficking, της εμπορίας ανθρώπων, που δυστυχώς μπορεί να εκδηλώνεται και με μεγαλύτερη έμφαση σε κάποιες περιπτώσεις λόγω των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία. Η αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος, της εμπορίας ναρκωτικών, του ηλεκτρονικού εγκλήματος, του χουλιγκανισμού, όλες οι μορφές βίας και εγκληματικότητας είναι μία μεγάλη ατζέντα, στην οποία συνεργαζόμαστε τα κράτη μεταξύ μας και η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο».

Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο θα παραστούν και οι ΗΠΑ ως παρατηρητής, ενώ απέχει η Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ