Δίκη Ζακ Κωστόπουλου - Μάρτυρας αστυνομικός: « Χρησιμοποιήσαμε την ηπιότερη μέθοδος σύλληψης»

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου - Μάρτυρας αστυνομικός: « Χρησιμοποιήσαμε την ηπιότερη μέθοδος σύλληψης»

Ως έναν άνθρωπο που τα είχε «χαμένα» περιέγραψαν τον Ζακ Κωστόπουλο στο δικαστήριο αστυνομικοί που βρέθηκαν στην οδό Γλαυδστώνος. Όπως κατέθεσαν, ο 33χρονος ακτιβιστής ήταν σε υπερδιέγερση και ήταν επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

«Στα χαμένα ήταν. Στην αρχή σηκώθηκε από το έδαφος και απείλησε το διασώστη. Ο τελευταίος κάνει πίσω και εκείνος στρέφει το γυαλί στο συνάδελφο. Πάει να διαφύγει, πέφτει στα τραπέζια και κινούμαστε να τον αφοπλίσουμε» ανέφερε ένας εκ των μαρτύρων.

Όπως επισημάνθηκε: «Δίναμε εντολές να αφήσει το γυαλί αλλά δεν άκουγε. Ήταν σε μία περίεργη κατάσταση, σαν να μην καταλάβαινε τι λέμε. Συνεχίσαμε να του δίνουμε εντολές και όταν άρχισε να κινείται προς τον αστυνομικό και ΕΚΑΒ, αντιδράσαμε. Ήταν επικίνδυνος γιατί ήταν εκεί πάνω από 40 άτομα».

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ενδεδειγμένη τη μέθοδο σύλληψης που χρησιμοποιήθηκε;

Μάρτυρας: ήταν και ηπιότερη, χωρίς χρήση γκλοπ και χωρίς περαιτέρω πίεση

Πολιτική αγωγή: μάθατε τί είχε προηγηθεί;

Μάρτυρας: Μάθαμε ότι όταν βγήκε από το κοσμηματοπωλείο, έπεσε στα γυαλιά και κόπηκε. Αυτό γνωρίζαμε. Εκ των υστέρων είδαμε ότι υπήρχαν κάποια χτυπήματα.

Όπως κατέθεσαν οι αστυνομικοί, είχαν μεταβεί στο σημείο καθώς είχαν λάβει σήμα να συλλάβουν «τον επικίνδυνο δράστη της ληστείας». Ωστόσο, κανείς δεν μπόρεσε να απαντήσει στην ερώτηση της πολιτικής αγωγής γιατί οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν αξιολόγησαν τί είχε προηγηθεί.

Μάρτυρας: Ρωτήσαμε τί είχε προηγηθεί και μας είπαν ότι κόπηκε στην προσπάθεια του να διαφύγει από την τζαμαρία. Ο πρώτος κατηγορούμενος μας το είπε..

Πολ. αγωγή: Και αρκεστήκατε σε αυτή την καταγραφή; Δεν ερευνήσατε το περιστατικό να δείτε τί συνέβη; Δεν έχετε αρμοδιότητα;

Μάρτυρας: Αφού από τις καταθέσεις των πολιτών δεν μας είπε κανείς κάτι άλλο… Οπλοφορούσε μπροστά μας και ήταν επικίνδυνος. Έκανε δύο φορές επίθεση.

Υπεράσπιση: Είχατε την αίσθηση όταν σηκώθηκε με το γυαλί ότι μπορεί να είχε κάποιο παθολογικό πρόβλημα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος σε αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε κανείς να το διαγνώσει.

Σε βάρος των μαρτύρων αστυνομικών έχει κατατεθεί μήνυση από την οικογένεια του ακτιβιστή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί προς το δικαστικό συμβούλιο την απαλλαγή τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ