Στα ράφια των σουπερμάρκετ το self test - Μονό τεστ για μαθητές & εκπαιδευτικούς από τη Δευτέρα

 Στα ράφια των σουπερμάρκετ το self test - Μονό τεστ για μαθητές & εκπαιδευτικούς από τη Δευτέρα

Οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ θα γίνουν εξ αποστάσεως ή διά ζώσης ανάλογα με τις αποφάσεις των τμημάτων και των σχολών

 

Τη διάθεση self test και από τα σουπερμάρκετ με τη συνδρομή του στρατού που θα αναλάβει τη διανομή τους στις κεντρικές αποθήκες των επιχειρήσεων μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση ενός τεστ ανά ΑΜΚΑ, τον οποίο θα δηλώνει ο πελάτης στο ταμείο. Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο, ωστόσο, πώς θα γίνεται η διαδικασία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία τα self test πωλούνται ανά πεντάδες από σουπερμάρκετ όπως η Lidl και η Aldi έναντι περίπου 25 ευρώ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό στα σχολεία όλης της χώρας θα υποβάλονται σε ένα (αντί δύο που ισχύει σήμερα) self test εβδομαδιαίως, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 17 Μαΐου.

Οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ θα γίνουν εξ αποστάσεως ή διά ζώσης ανάλογα με τις αποφάσεις των τμημάτων και των σχολών, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, αποφασίζονται τα εξής:

  • Εξ αποστάσεως ή διά ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ, ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.
  • Δυνατότητα για διενέργεια με φυσική παρουσία πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου έτους των προγραμμάτων σπουδών Α’ κύκλου στις Πολυτεχνικές Σχολές/Τμήματα, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.
  • Επανέναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Ι και ΙΙ) στις 24/05/2021, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών, ο αερισμός των χώρων κλπ.

Για τη δια ζώσης επανέναρξη των παραπάνω δραστηριοτήτων, επίκειται έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ανακοινώνεται, επίσης, ότι από τη Δευτέρα 17/5 θα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Βήμα-βήμα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, με διπλό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας και ατομικής υγείας και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ