Στον πάγο το εμβόλιο της AstraZeneca και στην Κύπρο - Στάση αναμονής από την Ελλάδα

Στον πάγο το εμβόλιο της AstraZeneca και στην Κύπρο - Στάση αναμονής από την Ελλάδα

Τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων θα περιμένει η Ελλάδα για το εμβόλιο της AstraZeneca, τη χορήγηση του οποίου έχουν αναστείλει πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Την Καθαρά Δευτέρα η Κύπρος ανακοίνωσε πως παγώνει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για την προστασία από τον κορονοϊό μετά από αναφορές για εμφάνιση θρομβώσεων. Είχαν προηγηθεί αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Δανία που ανακοίνωσαν πως θα αναστείλουν για μικρό χρονικό διάστημα τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ενώ θα προχωρήσουν κανονικά τους εμβολιασμούς με τα προϊόντα των άλλων εταιρειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρόμβωσης που έχουν καταγραφεί σε διάφορες χώρες.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) θα συνεδριάσει εκτάκτως μεθαύριο Πέμπτη και θα εξετάσει το θέμα. Η Ελλάδα δεν ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών και δεν προχωρά σε αναστολή των εμβολιασμών, σε αναμονή των αποφάσεων της EMA. Ωστόσο κατά κοινή ομολογία ο θόρυβος που έχει προκληθεί είναι πιθανό να κλονίσει την εμπιστοσύνη πολλών πολιτών που ενδεχομένως να αρνηθούν τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ