Πράσινο φως για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Πράσινο φως για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Το εμβόλιο της Astra Zeneca θα μπορεί να γίνεται πλέον στη χώρα μας και στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως είπε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Συνολικά ως και χθες είχαν εμβολιαστεί 1,126 εκατ. πολίτες, από τους οποίους οι 362.423 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου τους. Χθες έκαναν το πρώτο τους εμβόλιο 34.311 πολίτες.

Η κα Θεοδωρίδου παρατήρησε ότι αρκετά άτομα που ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, παρότι όπως προκύπτει από ελληνική μελέτη αυξήθηκε κατά 85,9% από το Νοέμβριο η πρόθεση για εμβολιασμό στους άνω των 70 ετών, και κατέληξε λέγοντας πως «χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού».

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία που αφορούν σε μείωση της νοσηρότητας και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, λόγω των εμβολιασμών, αλλά επισήμανε ότι αρκετοί που οδηγούνται πλέον στις ΜΕΘ δεν είναι ηλικιωμένοι και σ' αυτό φαίνεται ότι έχει συμβάλλει και ο εμβολιασμός.

Όπως επισήμανε, περίπου 1.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση στη χώρα μας, νόσησαν καθώς και 354 που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Εξήγησε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί αν κάποιος έχει μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό. Επισήμανε πως τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά τόνισε πως αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, η νόσηση αυτή θα είναι πολύ πιο ήπια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ