Χαρδαλιάς: Σε ισχύ από το Σάββατο το 13033 - Υποχρεωτική η μάσκα παντού

Χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας η εφαρμογή των μέτρων - Αυστηρή επιτήρηση κατά τις νυχτερινές ώρες

Χαρδαλιάς: Σε ισχύ από το Σάββατο το 13033 - Υποχρεωτική η μάσκα παντού

Κομμάτι της καθημερινότητάς μας η μάσκα, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς,ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες των μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και για έως τις 30 Νοεμβρίου. Διήμερη παράταση στα κομμωτήρια - τι θα ισχύσει για τα ταξίδια.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, οι μετακινήσεις επιτρέπονται για από και προς την εργασία γίνονται αποκλειστικά με βεβαίωση του εργοδότη που εκδίδεται από την «Εργάνη». Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου. Όλα τα έντυπα είναι διαθέσιμα από την υπηρεσία forma.gov.gr.

Παράλληλα μπαίνει στην καθημερινότητα το SMS με τους εξής κωδικούς που θα αποστέλλονται στο 13033.

1. Μετάβαση σε φαρμακείο, γιατρό, κέντρο υγείας.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών πρώτης ανάγκης
3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση μετά από καθορισμό ραντεβού. Μετάβαση στην τράπεζα αν δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής συναλλαγής.
4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και συζύγου από και προς την εργασία ή συνοδεία παιδιού στο σχολείο.
5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους προβλεπόμενους όρους ή για τη μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση
6. Σωματική άθληση ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δύο άτομα με απόσταση 1,5 μέτρου, καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτου ζώου εφόσον βρίσκεται στον Δήμο του πολίτη.

Ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση για λελογισμένες μετακινήσεις. Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και διαρκείς ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Ανακοίνωσε επίσης πως:

Από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να μπουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ που να έχει διεξαχθεί 48 ώρες για όσους έρχονται αεροπορικώς και 72 ώρες για τις χερσαίες μεταφορές. Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος. Υποχρεωτική παραμένει η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όσους έρχονται από το εξωτερικό σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο. Η υποχρέωση από τη Δευτέρα ισχύει και για όσους θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Η αεροπορική κίνηση στο εσωτερικό και μεταξύ νομών επιτρέπεται αποκλειστικά για επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους, επιστροφή στον τόπο κατοικίας και λόγους υγείας.

Η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται με την εξαίρεση των καταστημάτων τροφίμων και την παράδοση πετρελαίου κατ’ οίκον. Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης βοηθημάτων ακοής.

Κλέινουν τα κομμωτήρια, γυμναστήρια, θεματικά πάρκα, παιδικές χαρές, θέατρα, κινηματογράφοι, συνέδρια, εκθέσεις.

Ειδικά για τα κομμωτήρια θα δοθεί παράταση, μπορούν να λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο και η αναστολή λειτουργίας ξεκινάει από τις 9 Νοεμβρίου.

Αναστέλλεται η λειτουργία των κέντρων ημερησίας φροντίδας ηλικιωμένων, όσοι έχουν ανάγκη θα λαμβάνουν βοήθεια από τους Δήμους.

Ατομική άθληση επιτρέπεται ως και τρία άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή σε ατομικά αθλήματα σε ανοιχτούς χώρους.

Αναστέλλεται η λειτουργία της εστίασης, επιτρέπεται η παράδοση κατ’ οίκον και η παραλαβή από το κατάστημα. Διευκρινίζεται ωστόσο πως η παραλαβή από κατάστημα δεν αποτελεί από μόνο της λόγο μετακίνησης.

Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και ΑΕΙ θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, όπως και για τα φροντιστήρια.

Ένας επιβάτης ανά ΙΧ και ταξί, ο περιορισμός δεν ισχύει για γονείς με ανήλικα τέκνα.

Υποχρεωτική η τηλεργασία για το 50% του ιδιωτικού τομέα, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα μέτρα για το Δημόσιο. Αναστέλλεται η λειτουργία δικαστηρίων και υποθηκοφυλακείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ