Στα «κόκκινα» η μισή χώρα - Επιπλέον μέτρα ανακοινώνονται σήμερα

Σενάρια για κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 10 το βράδυ

Στα «κόκκινα» η μισή χώρα - Επιπλέον μέτρα ανακοινώνονται σήμερα

Σε εφαρμογή τέθηκε από τα ξημερώματα το μερικό lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη, με βάση όσα προβλέπονται στο επίπεδο συναγερμού 4.

Συνολικά επτά περιφερειακές ενότητες της χώρας βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού, ενώ με εξαίρεση τα Γρεβενά όλες οι περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκονται είτε στο επίπεδο 4 είτε στο επίπεδο 3.

Στην υπόλοιπη χώρα στο επίπεδο 3 βρίσκονται μόνο η Αττική η Βοιωτία και τα μισά νησιά του συμπλέγματος των Κυκλάδων. Στο κατώτερο επίπεδο ετοιμότητας 1 βρίσκονται από τα Ιόνια η Λευκάδα η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος, στη Στερεά η Ευρυτανία και η Φωκίδα, στην Πελοπόννησο, η Λακωνία, οι βόρειες και κεντρικές Κυκλάδες, η Ικαρία, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και ο Αγ. Νικόλαος στην Κρήτη, η Θάσος, η Λήμνος και από τα Δωδεκάνησα η Κάλυμνος, η Πάτμος, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι και η Ψέριμος.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με χρονικό ορίζοντα ενός μηνός. Στις εισηγήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνεται ο περαιτέρω περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ενώ υπάρχουν και πιο αυστηρές προτάσεις για κλείσιμο όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με εξαίρεση το ντελίβερι.

Στην περίπτωση που περάσει η πρόταση για κλείσιμο των καταστημάτων στις 10 το βράδυ, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μετατεθεί νωρίτερα (για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4), ίσως και από τις 10:30. Αναμένεται να ενθαρρυνθεί περαιτέρω η τηλεργασία προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική, ενώ για την πλειονότητα των ΑΕΙ αναμένεται να εφαρμοστεί καθολικά η τηλεκπαίδευση. Όπως έχει συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα επηρεαστεί προς το παρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ