Η πανδημία φέρνει νέα μέτρα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ανησυχία στις χρηματαγορές - Lockdown αλλά με ανοικτά σχολεία ανακοίνωσε η Γαλλία

Η πανδημία φέρνει νέα μέτρα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αυστηροποίηση των μέτρων με ενδεχόμενη επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ πολλά θα κριθούν από τη σημερινή τηλε-Σύνοδο Κορυφής των 27 της Ε.Ε.

Στη χώρα μας, μετά και τα 1.547 νέα κρούσματα του κορονοϊού την Τετάρτη επανέρχονται τα σενάρια για περαιτέρω μέτρα που προτείνουν στην κυβέρνηση τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ειδικότερα εξετάζονται:

  • Η καθολική χρήση της μάσκας σε όλη τη χώρα
  • Ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό
  • Το κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 12:30 τα μεσάνυχτα που ισχύει σήμερα

Από σήμερα το πρωί στο επίπεδο 4 έχουν μπει -μετά την Κοζάνη και την Καστοριά- τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, ενώ πιθανολογείται πως σήμερα ή αύριο το αργότερο θα ανακοινωθεί το ίδιο και για τη Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση με τον κορονοϊό φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Η κατάσταση αναμένεται να συζητηθεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. με θέμα την εξέταση πιθανών μέτρων πανευρωπαϊκού χαρακτήρα.

Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες για αποφυγή ενός δεύτερου lockdown δεν φαίνεται να επιτυγχάνουν, καθώς μετά την Τσεχία και την Ιρλανδία, χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την επιβολή γενικής καραντίνας με απαγόρευση μετακινήσεων και κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων. Τα μέτρα αυτά έρχονται σε συνέχεια της απαγόρευσης μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ, ενώ τα σχολεία -όχι όμως και τα πανεπιστήμια- θα παραμείνουν ανοικτά.

Στη Γερμανία κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης, των θεάτρων και άλλων χώρων ψυχαγωγίας αποφάσισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά από τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων της χώρας.

Αναταραχή στις αγορές

Την Τετάρτη ο Dow Jones είχε την χειρότερη επίδοση των τελευταίων μηνών καθώς υποχώρησε κατά 3,43%, ενώ εξίσου έντονες ήταν οι απώλειες και για τους άλλους δείκτες της Wall Street. Σημαντική πτώση 2,55% είχε την Τετάρτη και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ