Δευτέρα με περισσότερη κανονικότητα

Τη λέει η υπουργός Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων - Πυκνώνουν τα δρομολόγια των μέσων μεταφορών - Ανοίγουν πάρκα

Δευτέρα με περισσότερη κανονικότητα

Σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων του λιανεμπορίου θα σηκώσει ρολά το πρωί της Δευτέρας 11 Μαΐου, ενώ ανοίγουν και οι πόρτες των Λυκείων για την υποδοχή των μαθητών της Γ" τάξης.

Σε δηλώσεις της στον Σκάι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ στα σχολεία. Τα τμήματα θα είναι 15μελή, ενώ η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των μαθητών ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Για την αποφυγή συγχρωτισμού στις αυλές τα διαλείμματα θα πραγματοποιούνται εναλλάξ, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει στη δημοσιότητα πληροφοριακό υλικό σχετικά με την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, τη χρήση των απολυμαντικών μέσων και τη χρήση των μέσων αυτοπροστασίας.

Τι πρέπει να γνωρίζω για να προστατεύσω τον εαυτό μου και το σχολείο μου

Ζεσταίνει τις μηχανές το εμπόριο

Μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα μικρού αριθμού καταστημάτων, ανοίγει τη Δευτέρα 11 Μαϊου το σύνολο του λιανεμπορίου με εξαίρεση τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, που προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου.

Αναλυτικό κατάλογο και οδηγίες για τα καταστήματα που επαναλειτουργούν έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ συνολικά υπολογίζεται πως επιστρέφει στις δουλειές του το 35% όσων είχαν σταματήσει να εργάζονται λόγω της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού που λήφθησαν σταδιακά από τις 12 Μαρτίου και μετά.

Ταυτόχρονα πυκνώνουν τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τόσο στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, όσο και στα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ. Οι χρονοαποστάσεις μειώνονται στα 5 λεπτά περίπου, ενώ επισημαίνεται από τους αρμόδιους ότι για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Περισσότεροι χώροι πρασίνου

Ταυτόχρονα, μεγαλώνει ο αριθμός των χώρων πρασίνου που διατίθενται και πάλι στο κοινό αλλά υπό προϋποθέσεις. Τα περιστατικά με τις συγκεντρώσεις στις πλατείες τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους ειδικούς που ελπίζουν πως η επαναλειτουργία των πάρκων θα δώσει διέξοδο σε πολλούς πολίτες. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχουν επαναλειτουργήσει χώρος όπως ο Εθνικός Κήπος και η Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ η Περιφέρεια Αττικής είχε ανακοινώσει την επαναλειτουργία των χώρων ευθύνης της, συμπεριλαμβανομένου του Πεδίου του Άρεως και του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης». Πολλοί Δήμοι ανά την Αττική ανακοινώνουν την επαναλειτουργία χώρων πρασίνου που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους από τη Δευτέρα ή την Τρίτη 11 και 12 Μαϊου αντίστοιχα. Επισημαίνεται πως σε όλες τις περιπτώσεις δεν επιτρέπεται η διοργάνωση πικ νικ και, γενικότερα, ομαδικών δραστηριοτήτων, ενώ -όπου υπάρχουν- δεν επιτρέπεται η χρήση των οργάνων γυμναστικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ