Σχέδια για μερική επαναφορά από τον Μάιο

Πώς σχεδιάζεται η επιστροφή στην κανονικότητα

Σχέδια για μερική επαναφορά από τον Μάιο

Απανωτές είναι οι συζητήσεις στην κυβέρνηση για τον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα, έναν μήνα μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και σαράντα ημέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων.

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων -με την εξαίρεση των 150 κρουσμάτων στο Κρανίδι που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί η περιοχή σε 14ήμερη καραντίνα- εντείνει τις συζητήσεις για τον τρόπο επιστροφής σε μια ομαλότερη καθημερινότητα, η οποία όμως θα εξακολουθεί να έχει περιορισμούς και κανόνες.

Για τα σχολεία το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για επανεκκίνηση, πιθανόν από τις 11 Μαϊου, των μαθημάτων στη Γ΄Λυκείου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του καλοκαιριού. Για τις μικρότερες τάξεις και κυρίως για τα Δημοτικά σχολεία η χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθεί με τα μαθήματα να πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου καθώς και τα κομμωτήρια σχεδιάζεται να ανοίξουν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαϊου με περιορισμούς αντίστοιχους με εκείνους που έχουν επιβληθεί για τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων. Στον τομέα αυτό η Ελλάδα αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Ιταλία όπου επαναλειτουργούν τα μικρά καταστήματα αλλά με υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών για το προσωπικό και τους πελάτες.

Για τον χώρο της εστίασης εξετάζεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων αλλά με λιγότερα τραπεζοκαθίσματα, ενώ τα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Γεραπετρίτης: Από 4 Μαΐου σταδιακό άνοιγμα

Σχετικά ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Γεραπετρίτης, δήλωσε μιλώντας στον Σκάι, πως όλα θα ανοίξουν σταδιακά χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία.


Σε πρώτη φάση ανοίγουν, όπως είπε, ειρηνοδικεία υποθηκοφυλακεία, από 27 Απριλίου. Από 4 Μαΐου θα έχουμε σταδιακά ανοίγματα και σε καταστήματα και άλλες υπηρεσίες.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πώς «η όλη φάση θα διαρκέσει ένα δίμηνο», δηλαδή όλο τον Μάιο και Ιούνιο.

Ο τουρισμός θα ξεκινήσει από Ιούνιο, προσέθεσε, για να διασφαλίσουμε το επίπεδο που έχουμε σήμερα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας.

Γεωργιάδης: Θα αργήσουμε πολύ να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Δεν είναι υποχρεωτικό η άρση των περιοριστικών μέτρων να γίνει ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, και τόνισε πως «ακόμη και όταν επιστρέψουμε σταδιακά, θα αργήσουμε πολύ να επιστρέψουμε στη ζωή όπως την αφήσαμε. Θα υπάρχουν αποστάσεις, αντισηπτικά και άλλα μέτρα.»