Δημοσκόπηση Ιnterview: Συμφωνούμε με τα μέτρα, αλλά μας τελειώνουν τα χρήματα

Δημοσκόπηση Ιnterview: Συμφωνούμε με τα μέτρα, αλλά μας τελειώνουν τα χρήματα

Έρευνα κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID 19, στα οικονομικά των νοικοκυριών και στην ψυχολογία των πολιτών

Να βγει για καφέ ή φαγητό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Ελληνας μόλις αρθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού, δηλώνοντας σύμφωνοι με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί παρά το γεγονός πως τα χρήματα του εν μέσω καραντίνας τελειώνουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 5η έρευνας COVID CONTROL, την οποία υλοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview, το 62% των πολιτών κρίνει σωστό το #Μένουμε Σπίτι μέχρι τις 27 Απριλίου, ενώ το 24% απαντά πως τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να διαρκέσουν και περισσότερο εάν χρειαστεί. Το 11% τα κρίνει υπερβολικά και το 3% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Οι ενέργειες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας (αποφάσεις για την λήψη μέτρων, διαγγέλματα, υπουργικά συμβούλια εξ αποστάσεως, δράσεις για την στήριξη της οικονομίας κλπ.) κρίνονται θετικά/μάλλον θετικά από το 82%, αρνητικά/μάλλον αρνητικά από το 14% και δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 4%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο περιορισμός των μετακινήσεων ήταν για το 55% των ερωτώμενων το πιο δύσκολο από όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα και ακολουθεί με 41% το κλείσιμο της αγοράς, με 24% η παραμονή στο σπίτι και με 11% η αναστολή λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Το σύστημα υγείας της χώρας, συγκριτικά με αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών «κράτησε» καλύτερα αναφέρει το 66% των ερωτηθέντων, «κράτησε» το ίδιο όπως και αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών λέει το 19%, δεν “κράτησε” επισημαίνει το 8% και δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 7%.

Στερεύουν τα χρήματα των νοικοκυριών
Στην ερώτηση: «Η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει τα οικονομικά των νοικοκυριών. Για τα δικά σας οικονομικά τι θα λέγατε;», οι απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

- Έχω χρήματα για ακόμα έναν με δυο μήνες παραμονής στο σπίτι απαντά το 32%
- Έχω χρήματα για ακόμα δυο με τρεις εβδομάδες το 44% &
- Έχουν τελειώσει τα χρήματα μου το 24%.

Φυσικό επακόλουθο είναι ότι η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 30% απαντά πως έχει επηρεαστεί θετικά/μάλλον θετικά. Παράλληλα όμως το 67% δηλώνει ότι η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει θετικά/μάλλον θετικά τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, έναντι του 33% που απαντά αρνητικά/μάλλον αρνητικά.

Η πρώτη ανάγκη μόλις τελειώσει η καραντίνα

«Όταν με το καλό λήξει η εφαρμογή των μέτρων, τι είναι αυτό που θα κάνετε πρώτο από όλα;».

Στην ερώτηση αυτή, το 32% απαντά πως θα βγει έξω για καφέ/φαγητό, το 28% πως θα φροντίσει τον εαυτό του (κομμωτήριο/κουρείο/γυμναστήριο/κέντρο αισθητικής κλπ.), το 22% πως θα πάει ταξίδι/διακοπές και το 3% πως θα μεταβεί σε κατάστημα ένδυσης και υπόδησης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ