Χρήσιμες πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ για την προστασία από τον κορονοϊό

Πότε είναι αποτελεσματική η μάσκα

Χρήσιμες πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ για την προστασία από τον κορονοϊό

Αναλυτικές πληροφορίες για τον κορονοϊό COVID-19, γνωστό και ως 2019 – nCoV, έχει εκδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, περιγράφοντας ανάμεσα σε άλλα πότε πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα.

Στη Θεσσαλονίκη γίνεται ιχνηλάτηση των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με την 38χρονη, η οποία είναι η πρώτη ασθενής με τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συνέστησε ψυχραιμία. Τα πιο πολλά περιστατικά, υποστήριξε, είναι ασυμπτωματικά, ενώ όπως σημειώνει και ο ΕΟΔΥ, σπάνια η προσβολή από τον COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Αναλυτικά, και όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα, σημειώνει ο ΕΟΔΥ. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσιες, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Ο οργανισμός διευκρινίζει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως τα κατοικίδια μεταδίδουν τον εν λόγω κορονοϊό.

Ως μέσα προστασίας, ο ΕΟΔΥ αναφέρει τον τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.

Επίσης προτείνει τη διατήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Επίσης:

  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας
  • Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
  • Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Σχετικά με το επίμαχο θέμα της μάσκας ο ΕΟΔΥ σχολιάζει πως η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV. Η υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV σχετίζεται με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή με στενή επαφή με άτομο που εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα και έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ