Λαγουβάρδος:«Έντονα, ακραία φαινόμενα είχαμε πάντα»

Λαγουβάρδος:«Έντονα, ακραία φαινόμενα είχαμε πάντα»

Οι αλλαγές στην ένταση και την πυκνότητα εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων

«Έντονα, ακραία φαινόμενα είχαμε πάντα. Δυστυχώς ο καιρός μας εκπλήσσει, δυσάρεστα αρκετές φορές, και με αυτό θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Το καλό είναι ότι έχουμε αναπτύξει καλές -δεν έχουμε φτάσει στην τελειότητα- μεθόδους και πρόγνωσης αλλά και παρακολούθησης των καιρικών ζητημάτων ώστε να δίνουμε ειδοποίηση όταν πρέπει», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
Απαντώντας στα ερωτήματα που τίθενται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των έντονων κλιματικών φαινομένων, ο κ. Λαγουβάρδος διατύπωσε την εκτίμηση πως απαιτείται ακόμη ένα σημαντικό επίπεδο μελέτης σε μια σειρά από επιστημονικούς τομείς. «Θέλει μια επιπλέον διερεύνηση το αν έχει αυξηθεί η συχνότητά τους, καθώς πλέον παρατηρούμε εύκολα τους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους, τις δυνατές βροχές. Στο παρελθόν -και λόγω έλλειψης μέσων- δεν είχαμε μια καλή εικόνα. Θέλουμε αρκετά χρόνια για να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, δεν είναι σωστό ούτε δόκιμο, κατά τη γνώμη μου, να αποδίδουμε το οποιοδήποτε ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο πάντα συνέβαινε μέσα σε αυτό που ονομάζουμε 'καιρός' στην κλιματική αλλαγή», σχολίασε ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Έχουμε έντονα φαινόμενα, δεν αποδίδονται βέβαια όλα στην κλιματική αλλαγή, αρκετά συνέβαιναν και στο παρελθόν", πρόσθεσε.

Οι αλλαγές στην ένταση και την πυκνότητα εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων

Αυξημένη ένταση ή μεγαλύτερη συχνότητα της παρουσίας των αποτελούν συνιστούν μια αιτία σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα φαινόμενα; Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «τέτοια φαινόμενα έχουν ξανασυμβεί».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λαγουβάρδος, «έχουμε μια έλλειψη μνήμης σε αυτά τα ζητήματα» καθώς «αν ανατρέξει κανείς σε επιστημονικές παρατηρήσεις θα δει αναφορές και στις δεκαετίες του '60 και του '70 στην Ελλάδα, είναι δηλαδή μια συζήτηση που γίνεται πάντα».
Επισήμανε, ωστόσο, πως η συχνότητα αποτελεί πράγματι ένα άλλο πεδίο έρευνας για τους επιστήμονες, πεδίο στο οποίο είναι εφικτό να εξαχθούν πιο σαφή συμπεράσματα. «Αυτό που με ανησυχεί, προσωπικά, είναι αύξηση της συχνότητας. Το να έχουμε δηλαδή μια υπερκυτταρική καταιγίδα, όπως αυτή που είχαμε στην Χαλκιδική την περασμένη εβδομάδα το έχουμε ξαναδεί, συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, είναι φαινόμενα τα οποία ενίοτε συμβαίνουν. Το αν αυτό συμβαίνει συχνότερα όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να το δούμε γιατί έχουμε σήμερα, π.χ. συστήματα ραντάρ κ.ο.κ, τα οποία είναι μέσα της τελευταίας δεκαετίας περίπου», εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος.
«Σήμερα», συμπλήρωσε, «αναφέρονται πολύ συχνότερα ανεμοστρόβιλοι -ένα φαινόμενο μικρής κλίμακας αλλά πολύ βίαιο που μπορεί να κάνει πολλές καταστροφές- κι αυτό γιατί και τους φωτογραφίζουμε πιο εύκολα, π.χ με ένα κινητό τηλέφωνο που έχουμε πάνω μας και πριν από 20 χρόνια δεν είχαμε».
Πιο ολοκληρωμένη εικόνα έχουν οι επιστήμονες, όμως, σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες με τις οποίες ζούμε, αφού εδώ οι παραγόμενες καταγραφές και τα εργαλεία δεν είναι νέα. «Σίγουρα, την κλιματική αλλαγή τη βλέπουμε στις θερμοκρασίες, εδώ όπου έχουμε πολύ μακριές μετρήσεις σε βάθος χρόνου. Το ότι διαρκώς ανεβαίνουν για μένα είναι μια απόλυτη ένδειξη της κλιματικής αλλαγής. Όλοι οι καλοκαιρινοί μήνες στην Ελλάδα είναι τα τελευταία 15 χρόνια κατά έναν, δύο, τρεις βαθμούς πιο ζεστοί από το κανονικό», τονίζει ο Έλληνας ειδικός επιστήμονας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ