Υπεγράφη η πρώτη φάση της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας

Υπεγράφη η πρώτη φάση της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας

Για ορόσημο έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην υπογραφή της “πρώτης φάσης” της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιού Χε υπέγραψαν στον Λευκό Οίκο τη συμφωνία που ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και δημιουργεί ελπίδες για τον τερματισμό του διετούς εμπορικού πολέμου.

Βάσει της συμφωνίας η Κίνα θα προχωρήσει στην αγορά αμερικανικών προϊόντων ύψους 200 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη διετία, ενώ οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στη μείωση ορισμένων δασμών. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως η συμφωνία αποτελεί νίκη της κυβέρνησης του και πως συνιστά διόρθωση των στρεβλώσεων του παρελθόντος.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Κίνα θα προμηθευτεί προϊόντα ενέργειας ύψους 54 δισ., βιομηχανικά προϊόντα αξίας 78 δισ. αγροτικά προϊόντα ύψους 32 δισ. και υπηρεσίες αξίας 38 δισ. Σύμβουλοι του Αμερικάνου προέδρου εκτιμούν πως η συμφωνία θα προσθέσει μισή ποσοστιαία μονάδα στον ρυθμό αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα μειώσουν κατά το ήμισυ, στο 7,5%, τους δασμούς που είχαν επιβάλει σε εισαγωγές ύψους 120 δισ. για προϊόντα όπως ακουστικά Bluetooth, τηλεοράσεις και παπούτσια κινεζικής κατασκευής. Επίσης, δεν θα προχωρήσει η εισαγωγή δασμών σε κινεζικής κατασκευής κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια και υπολογιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ