Η επένδυση που μειώνει κατά 900 ευρώ τον χρόνο το κόστος του ΙΧ και αποσβένεται σε ένα έτος

Η επένδυση που μειώνει κατά 900 ευρώ τον χρόνο το κόστος του ΙΧ και αποσβένεται σε ένα έτος

Τι θα κερδίσω αν βάλω υγραέριο στο όχημά μου; Η μεγάλη ανατίμηση του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, παρέσυρε προς τα πάνω και την τιμή του υγραερίου με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων να γίνουν δυστακτικοί όσον αφορά στο όφελος από την μετατροπή ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υγραεριοκίνηση. Ωστόσο, το ράλι των τελευταίων ημερών στο πετρέλαιο, άνοιξε και πάλι αισθητά την ψαλίδα ανάμεσα στην βενζίνη και στο υγραέριο. Εκεί που το υγραέριο κόστιζε πριν από την ενεργειακή κρίση ακόμη και κάτω από 70 λεπτά το λίτρο, τώρα η τιμή του «φλερτάρει» με το ένα ευρώ ενώ σε αρκετά πρατήρια ανά την χώρα το ξεπερνάει. Όμως, η βενζίνη έχει σπάσει το φράγμα του 1,8 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια διαφορά περίπου 80 λεπτών ανά λίτρο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Ένα όχημα 1200 κυβικών μέτρων μπορεί να μετατραπεί σε υγραεριοκίνητο με ένα «κιτ» αξίας περίπου 800 ευρώ. Αυτό συνοδεύεται από μια «μπουκάλα» χωρητικότητας 33 λίτρων η οποία βγάζει περίπου 330 χιλιόμετρα. Άρα, τα 330 χιλιόμετρα κοστίζουν περίπου 33 ευρώ ή 0,1 ευρώ το χιλιόμετρο (στην πραγματικότητα είναι παραπάνω καθώς το όχημα με τις σύγχρονες μεθόδους υγραεριοκίνησης εξακολουθεί να καταναλώνει και λίγη βενζίνη).

Με την βενζίνη, το ίδιο όχημα χρειάζεται περίπου 9 λίτρα μέσα στην πόλη για να διανύσει 100 χιλιόμετρα. Άρα, από την στιγμή που τα 9 λίτρα κοστίζουν αυτή τη στιγμή περίπου 16,5 ευρώ, το ένα χιλιόμετρο κοστίζει περίπου 0,165 ευρώ. Άρα, για κάθε χιλιόμετρο, με το υγραέριο το όχημα εξοικονομεί περίπου 0,06 ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη και τη βενζίνη που θα χρειαστεί για την υγραεριοκίνηση). Κατά συνέπεια, αν το όχημα κάνει 15.000 χιλιόμετρα τον χρόνο, σε ετήσια βάση η εξοικονόμηση από το καύσιμο μπορεί να φτάσει και στα 900 ευρώ. Συμπέρασμα: με τα σημερινά δεδομένα, η τοποθέτηση του κιτ υγραεριοκίνησης σε ένα παλαιό όχημα αποσβένεται σε περίπου έναν χρόνο αν ο οδηγός διανύει περί τα 15.000 χιλιόμετρα και προφανώς σε μικρότερο χρονικό διάστημα αν τα χιλιόμετρα είναι περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ