Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ

Αναρτώνται τα ειδοποιητήρια στην ηλεκτροινική πλατφόρμα στο Taxis - Πώς θα τα δείτε - Πότε θα πληρώσετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ

Ήρθε η ώρα για μια ακόμη βασική υποχρέωση της φετινής χρονιάς: Τα τέλη κυκλοφορίας. Με την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων δεν λύνονται όλες οι απορίες. Για παράδειγμα, το ερώτημα "μέχρι πότε πρέπει να πληεώσω;" δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή. 

Πότε αναρτώνται τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021;

Μπορεί και ενώ διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχουν ήδη αναρτηθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφτείτε την σχετική ιστοσελίδα για να διαπιστώσετε αν έχει αναρτηθεί η ειδοποίηση. Υπάρχουν δύο τρόποι:

Για να εντοπίσετε το ειδοποιητήριο κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet, κάνετε κλικ εδώ

Για να εντοπίσετε το ειδοποιητήριο χωρίς να κάνετε χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet, κάνετε κλικ εδώ

Τα ποσά είναι τα ίδια με πέρυσι;

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Μπορείτε να διαπιστώσετε την επιβάρυνση που ισχύει για οποιοδήποτε όχημα μέσα από το εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης του fpress.gr

Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθούν τα νέα τέλη κυκλοφορίας;

Τυπικά, τα ειδοποιητήρια θα αναγράφουν ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει έως το τέλος του χρόνου όπως κάθε χρόνο. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξει παράταση. Εδώ δόθηκε παράταση 15 ημερών πέρυσι που δεν υπήρχε lockdown. To αν η παράταση θα είναι δίμηνη όπως ακούγεται, μικρότερη ή μεγαλύτερη είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά τον Δεκέμβριο.

Σε πόσες δόσεις μπορώ να πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας;

Η ΑΑΔΕ δεν κάνει ευκολίες πληρωμής. Ωστόσο, αν διαθέτετε πιστωτική κάρτα, μπορείτε να πληρώσετε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Θα υπάρξουν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας μέσα στο επόμενο έτος;

Υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα με την εφαρμογή του νέου προτύπου μέτρησης των ρύπων που εκπέμπουν τα οχήματα. Το πρότυπο πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά από την 1/1/2021 και αν δεν υπάρξει αλλαγή στις φόρμουλες υπολογισμού, είναι πιθανό να προκαλέσει αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των καινούργιων οχημάτων τα οποία θα εμφανιστούν στα χαρτιά να εκπέμπουν περισσότερους ρύπους. Δεδομένου ότι δεν είναι περίοδος για δυσάρεστες εκπλήξεις ούτε για «φρενάρισμα» στις πωλήσεις των καινούργιων (και κατά τεκμήριο λιγότερο ρυπογόνων) ΙΧ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες προσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις.

Δηλαδή θα έχουμε μια ακόμη κλίμακα υπολογισμού τελών κυκλοφορίας;

Αυτό είναι και το πιθανότερο. Για τα οχήματα που έχουν αποκτηθεί μετά το τέλος του 2010, ισχύει η ακόλουθη κλίμακα:

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (γρμ. CO2 άνα χιλιόμετρο)

ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2 (σε ευρώ)

0-90

0

91-100

0,9

101-120

0,98

121-140

1,2

141-160

1,85

161-180

2,45

181-200

2,78

201-250

3,05

Ανω των 251

3,72

Θα φτιαχτεί μια αντίστοιχη κλίμακα για τα οχήματα που θα αποκληθούν μετά την 1/1/2021 ώστε να μην προκύπτουν επιβαρύνεις. Ουσιαστικά, θα αυξηθούν τα κλιμάκια της αριστερής στήλης χωρίς να αποκλείεται και αναπροσαρμογή των ποσών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ