Ομαδική αγωγή για αποζημιώσεις από τη Volkswagen

Ομαδική αγωγή για αποζημιώσεις από τη Volkswagen

Στον απόηχο του σκανδάλου με τους παραποιημένους ρύπους, η Volkswagen προσπαθεί στις ΗΠΑ να πείσει τους Αμερικανούς ότι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, σημειώνει η DW και τονίζει πως για να το επιτύχει καταβάλλει υψηλές αποζημιώσεις σε κατόχους οχημάτων της και παράλληλα δίνει γενναία κίνητρα σε πιθανούς πελάτες.

Συνολικά 15.374 πελάτες κατάθεσαν αγωγή εναντίον της Volkswagen στη γερμανική δικαιοσύνη και ζητούν αποζημιώσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, θέλουν πίσω τα χρήματα τους για τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα που αγόρασαν από την VW.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο του σκανδάλου με τους παραποιημένους ρύπους, η Volkswagen προσπαθεί στις ΗΠΑ να πείσει τους Αμερικανούς ότι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, σημειώνει η DW και τονίζει πως για να το επιτύχει καταβάλλει υψηλές αποζημιώσεις σε κατόχους οχημάτων της και παράλληλα δίνει γενναία κίνητρα σε πιθανούς πελάτες.

Στη Γερμανία αντίθετα, οι κάτοχοι ενός VW πρέπει να αρκεστούν σε μια δωρεάν αναβάθμιση του λογισμικού. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο χιλιάδες Γερμανοί προσέφυγαν στη γερμανική δικαιοσύνη κατά της πανίσχυρης VW ζητώντας αποζημιώσεις.

Πώς έγινε εφικτή η ομαδική αγωγή

Τη Δευτέρα 15.374 κάτοχοι αυτοκινήτων VW κατέθεσαν αγωγή κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο Πρωτοδικείο του Μπράουνσβαϊκ, παρά το γεγονός ότι η γερμανική δικαιοσύνη δεν προβλέπει ομαδικές αγωγές όπως αυτές στις ΗΠΑ. Πώς όμως έγινε εν τέλει εφικτή η ομαδική αγωγή; Το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Hausfeld ίδρυσε την Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης financialright GmbH, στην οποία οι 15.000 πελάτες παραχώρησαν τις αξιώσεις τους. Έτσι είναι η ΕΠΕ, η οποία διεκδικεί τώρα δικαστικά από την VW συνολικά αποζημιώσεις πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ. Προς το παρόν πάντως το αρμόδιο δικαστήριο εξετάζει αν θα κάνει δεκτή την ομαδική αγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ