Ασφαλιστικές εισφορές: Τι κλείδωσε, τι παραμένει ανοικτό

Χωρίς εισφορές οι αποδείξεις δαπάνης, καμία πρόσθετη επιβάρυνση σε μισθωτούς με μπλοκάκια, αμετάβλητο (μάλλον) το καθεστώς των ΙΚΕ

Ασφαλιστικές εισφορές: Τι κλείδωσε, τι παραμένει ανοικτό

Πολλές είναι οι εκκρεμότητες όσον αφορά στον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Το τοπίο φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με μόνο μια απασχόληση. Είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε εταίροι σε ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη επιχείρηση, θα επιλέγουν το ποσό που θα πληρώνουν από τα έξι διαφορετικά ποσά που θα τους προτείνονται (σ.σ θα κυμαίνονται από 220 έως και 576 ευρώ ανά μήνα αν συνυπολογιστεί και το 10ευρο υπέρ του ΟΑΕΔ).

Εννοείται ότι όσο υψηλότερες θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη που θα προκύπτει στο τέλος του εργασιακού βίου. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να αλλάζει γνώμη σε ετήσια βάση και να κατατάσσεται σε διαφορετικό κλιμάκιο ανάλογα με τις οικονομικές του αντοχές. Όταν θα έρθει η ώρα υπολογισμού της σύνταξης, θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχουν καταβληθεί (σ.σ με τις απαραίτητες προσαρμογές βάσει πληθωρισμού).

Η κατάσταση περιπλέκεται για όσους έχουν και δεύτερη απασχόληση. Για παράδειγμα, προωθείται η απαλλαγή από την υποχρέωση πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς οι οποίοι συμπληρώνουν το εισόδημά τους με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών (το λεγόμενο μπλοκάκι). Ωστόσο, εξετάζεται αν αυτή η απαλλαγή θα ισχύει γενικά για όσους ασκούν και δεύτερη δραστηριότητα ή αν θα υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, εξετάζεται η απαλλαγή να αφορά όσους χρησιμοποιούν ως επαγγελματική έδρα το σπίτι τους και υπό την προϋπόθεση ότι από τον μισθό τους προκύπτει καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον 252 ευρώ ανά μήνα (σ.σ είναι η δεύτερη βαθμίδα που θα προβλέπει ο καινούργιος νόμος). Όσοι όμως εκτός από την μισθωτή εργασία εμφανίζονται ως εταίροι και σε μια στεγασμένη επιχείρηση (π.χ μια καφετέρια) τότε είναι πολύ πιθανό να τους ζητηθεί θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές επιπλέον. Αν αυτό ισχύσει, τότε οι επαγγελματίες θα καταβάλλουν μόνο το τμήμα των εισφορών που αντιστοιχεί στη σύνταξη (σ.σ θα αφαιρούνται δηλαδή οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που θα είναι περίπου 66 ευρώ τον μήνα) ενώ το ποσό θα προσαυξάνει τον συντάξιμο μισθό όταν θα έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης.

Πολύ μεγάλη εκκρεμότητα υπάρχει και με την πιθανή ασφάλιση των εταίρων των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών. Στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν ότι η σημερινή απαλλαγή αποτελεί εστία εισφοροδιαφυγής, ωστόσο η υποχρέωση των εταίρων σε ασφάλιση αφενός θα πληγώσει τον θεσμό των ΙΚΕ και των start ups, αφετέρου θα εγείρει πολύ σοβαρά νομικά ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ