Κόβει «χαρτούρα» το ΙΚΑ – από οποιαδήποτε υποκατάστημα θα πληρώνονται οι παροχές ασθενείας

Κόβει «χαρτούρα» το ΙΚΑ – από οποιαδήποτε υποκατάστημα θα πληρώνονται οι παροχές ασθενείας
Τρεις σημαντικές αλλαγές για τη μείωση του όγκου των δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να διεκπεραιώσουν μια σειρά από εργασίες ανακοίνωσε το ΙΚΑ.

Σημαντική αλλαγή: οι παροχές ασθενείας θα καταβάλλονται από οποιοδήποτε υποκατάστημα και δεν θα εξετάζεται πλέον ο τόπος κατοικίας ή απασχόλησης των ασφαλισμένων.

Αναλυτικά οι αλλαγές:

1.Καταργήθηκε ως προσκομιζόμενο δικαιολογητικό το «Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης» για τις ακόλουθες διαδικασίες:

  • Για τη χορήγηση από τον ΟΑΕΔ επιδομάτων ανεργίας, ειδικών βοηθημάτων ανέργων (οικοδόμοι, δασεργάτες, ηθοποιοί κλπ), επιδομάτων στρατεύσεως, οικογενειακών επιδομάτων και συμπληρωματικών παροχών μητρότητας.
  • Για τη χορήγηση από τον ΟΕΚ, επιδότησης ενοικίου, δανειοδότησης κλπ.
  • Για τη χορήγηση από τον Ο.Ε.Ε Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού, Θεάματος, αγοράς Βιβλίων κλπ.
  • Απομένει να ολοκληρωθεί η συνεργασία με το ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Α.Δ προκειμένου να καταργηθεί ως προσκομιζόμενο δικαιολογητικό το Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης και για την έκδοση ή ανανέωση αδείας διαμονής και εργασίας αλλοδαπών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Προωθείται επίσης η ηλεκτρονική επικοινωνία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και με τρίτους φορείς έτσι ώστε να ανταλλάσσονται και άλλα έγγραφα που σήμερα χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ (βεβαιώσεις ανεργίας, χρονική περίοδος τακτικής επιδοτούμενης ανεργίας κλπ) ή το ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ. (Πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, πληροφορίες δημοτολογίου για γεννήσεις, γάμους και θανάτους).

2. Καταργήθηκε η διαδικασία θεώρησης «βεβαιώσεων εργοδότη», Με τη νέα διαδικασία δεν θα θεωρούνται πλέον οι Βεβαιώσεις Εργοδότη από τις υπηρεσίες Εσόδων των Υποκαταστημάτων και δεν θα χορηγούνται παροχές με συμπλήρωση χρόνου από Βεβαίωση Εργοδότη, χωρίς υποβολή ΑΠΔ ή έλεγχο της ασφάλισης.

3. Οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να θεωρούν τα βιβλιάρια υγείας και να πληρώνονται Παροχές Ασθενείας, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα του Ιδρύματος επιθυμούν, χωρίς να εξετάζεται ο τόπος κατοικίας ή απασχόλησής τους. Ήδη από τις 6/6/2011 όλες οι παροχές ασθενείας πληρώνονται με πίστωση τραπεζικών λογαριασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ