Ποιες συντάξεις «κουρεύονται» σήμερα και πόσο – Ποιοι γλιτώνουν

Ποιες συντάξεις «κουρεύονται» σήμερα και πόσο – Ποιοι γλιτώνουν
  Αντιμέτωποι με το νέο ψαλίδισμα των αποδοχών τους θα έρθουν σήμερα Τρίτη περισσότεροι από 380.000 συνταξιούχοι. Πρόκειται για αυτούς που εισπράττουν μία ή περισσότερες συντάξεις το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει τα 1300 ευρώ. Κούρεμα έρχεται και για όσους έχουν επικουρική σύνταξη άνω των 200 ευρώ. Δείτε τους πίνακες με τις περικοπές, τις εξαιρέσεις και τις ειδικές περιπτώσεις στο αφιέρωμα που ακολουθεί. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

Η μείωση τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, θα εμφανιστεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων από αύριο ενώ θα ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι αύριο θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση (από τις 8) των αναδρομικών. Από τους περίπου 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους που εισπράττουν κύρια σύνταξη, μείωση θα υποστούν οι 380.000. Ποιοι είναι αυτοί; Δείτε τον σχετικό πίνακα κάνοντας κλικ εδώ

Η εγκύκλιος για τις περικοπές, αποκαλύπτει ότι κούρεμα θα υποστούν ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι: όσοι εισπράττουν δύο κύριες συντάξεις (π.χ μία από τον ΟΑΕΕ και μια από το ΙΚΑ) καθεμιά από τις οποίες είναι χαμηλότερη των 1300 ευρώ (π.χ 700 και 800 ευρώ αντίστοιχα), θα χάσουν ένα κομμάτι του εισοδήματός τους μόνο και μόνο επειδή το άθροισμα των δύο συντάξεων υπερβαίνει το όριο των 1300 ευρώ.

Και στις κύριες συντάξεις, είναι το τρίτο κούρεμα που γίνεται μέσα στους τελευταίους μήνες. Η περικοπή, θα υπολογιστεί με συντελεστή 12% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1300 ευρώ. Η περικοπή όμως γίνεται στο ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση της εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ αλλά και του «κουρέματος» που έγινε με βάση και ηλικιακά κριτήρια (μεγαλύτερο κούρεμα για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και μικρότερες για τους άνω των 65 ετών).

Κι όσοι εισπράττουν δύο συντάξεις

Συνταξιούχος παίρνει από το δημόσιο 1200 ευρώ και από το ΙΚΑ 800. Η μείωση του 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1300 ευρώ, δηλαδή στα 700 ευρώ. Η μείωση θα είναι 84 ευρώ και θα αφαιρεθεί από τη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή τη σύνταξη του δημοσίου. Αυτή, αυτομάτως θα περιοριστεί από τα 1200 στα 1116 ευρώ. Μάλιστα, επειδή τα 84 ευρώ θα πρέπει να μειωθούν αναδρομικά από τις αρχές του 2012, ο συνταξιούχος θα κουβαλάει και ένα χρέος 336 ευρώ. Αυτό θα αποπληρωθεί με τις συντάξεις από τον Ιούνιο μέχρι Ιανουάριο του 2012. Που σημαίνει ότι εκτός από τα 84 ευρώ, θα αφαιρεθούν ακόμη 42 ευρώ λόγω αναδρομικής επιβολής του μέτρου.

Οι κληρονόμοι

Από το «κούρεμα» δεν γλιτώνουν ούτε οι κληρονόμοι. «Στις περιπτώσεις συντάξεων λόγω θανάτου όπου δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός, για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται το συνολικό ποσό σύνταξης και η παρακράτηση του 12% γίνεται επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1300 ευρώ, το δε ποσό της παρακράτησης επιμερίζεται και το ποσοστό της σύνταξης κάθε δικαιούχου». Δηλαδή, αν το ποσό που εισπράττουν η χήρα και τα ορφανά, υπερβαίνουν ως άθροισμα τα 1300 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα «κουρεύεται» και οι κληρονόμοι θα μοιράζονται τη ζημιά.

Οι επικουρικές

Από αύριο θα φανούν οι μειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις. Δείτε τα ποσά που θα παρακρατηθούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ