Ποιοι μπορούν να αγοράσουν σπίτι με λιγότερα από 300 ευρώ τον μήνα - Υπολογίστε τη δόση

Προετοιμάστε τη «συνταγή» που θα σας εξασφαλίσει το δικό σας σπίτι πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα «το σπίτι μου»

Ποιοι μπορούν να αγοράσουν σπίτι με λιγότερα από 300 ευρώ τον μήνα - Υπολογίστε τη δόση

Μοναδική ευκαιρία για τους νέους ηλικίας κάτω των 39 ετών να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας δόση (αντί για ενοίκιο) που θα μπορεί να συγκρατηθεί ακόμη και κάτω από τα 300 ευρώ τον μήνα συνιστά το πρόγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Στην πράξη, με το που θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα αποκαλυφθούν τα δύο βασικά πλεονεκτήματα: το «κλειδωμένο» χαμηλό επιτόκιο της τάξεως του 1% (το οποίο μάλιστα έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία προετοιμάζεται νέα αύξηση επιτοκίου από την ΕΚΤ κάτι που θα παρασύρει προς τα πάνω και τα σταθερά επιτόκια) και το σχετικά περιορισμένο ποσοστό ίδιας συμμετοχής το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οριστεί κατ’ ελάχιστο στο 10%.

Ο νέος ή το νέο ζευγάρι, αντλώντας το ποσό της ίδιας συμμετοχής από τους γονείς με μια γονική παροχή η οποία θα είναι δωρεάν λόγω του νέου φορολογικού καθεστώτος. Από εκεί και πέρα μένει να επιλεγεί ένα σπίτι η αξία του οποίου δεν θα υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η άδεια οικοδομής θα γράφει χρονολογία ανέγερσης προγενέστερη του 2007. Ο στόχος του προγράμματος είναι διπλός: και να αξιοποιηθούν παλαιά ακίνητα, και να βοηθηθούν οι νέοι.

Το εργαλείο που παρουσιάζει το fpress.gr επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να κάνουν κάθε πιθανό συνδυασμό ώστε να «φτιάξουν» τη δόση του δανείου στα δικά τους μέτρα. Στο ερώτημα αν υπάρχει συνδυασμός που να βγάζει δόση κάτω από 300 ευρώ, η απάντηση είναι ασφαλώς και ναι. Αν βρεθεί ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ και συναφθεί δάνειο 90.000 ευρώ για 30 χρόνια με επιτόκιο 1%, τότε η δόση θα πέσει στα 294 ευρώ. Η ηλικία ενός 39χρονου επιτρέπει μια τέτοια διάρκεια αποπληρωμής ενδεχομένως και μεγαλύτερη. Τι θα επιτύχει το ζευγάρι; Να δανειστεί «εδώ και τώρα» 90.000 ευρώ να αγοράσει ένα σπίτι που κανονικά θα ενοικιαζόταν με περισσότερα από 400-500 ευρώ και τελικώς να επιβαρυνθεί μόνο με τόκους 16.000 ευρώ σε βάθος 30 ολόκληρων ετών. Κάτι περισσότερο από 500 ευρώ τον χρόνο δηλαδή.

Το εργαλείο επιτρέπει όλους τους δυνατούς συνδυασμούς. Μεγαλύτερη αξία ακινήτου (υποχρεωτικά βάσει του προγράμματος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 150.000 ευρώ), αλλαγή του ποσοστού των ιδίων κεφαλαίων (όσο περισσότερα τόσο μικρότερο το δάνειο άρα και τόσο μικρότερη η δόση) αλλά και ελεύθερη διαμόρφωση της δόσης του δανείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ