Με φορολογικά... voucher η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων που έχασαν εισόδημα από ενοίκια

Τι θα πάρουν και πώς όσοι έχασαν εισοδήματα από ενοίκια - μέσα στην εβδομάδα που έρχεται οι τελικές ανακοινώσεις

Με φορολογικά... voucher η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων που έχασαν εισόδημα από ενοίκια

Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται προγραμματίζει η κυβέρνηση να αποκαλύψει το σχέδιο για την οικονομική αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος εξαιτίας του υποχρεωτικού κουρέματος των ενοικίων κατά 40%. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη υπολογίσει το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος και θα ανακοινώσουν τη χορήγηση ενός φορολογικού... voucher το οποίο θα είναι εξατομικευμένο για κάθε ιδιοκτήτη. Η αξία του voucher θα εξαρτάται από το πόσα ενοίκια έχει χάσει ο καθένας. 

Μια κλίμακα με συντελεστές υπολογισμού της έκπτωσης φόρου που θα δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν εισοδήματα από ενοίκια είναι το μέτρο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση για να «αποζημιώσει» και την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης και στο να πάρουν κάτι όλοι οι πληττόμενοι αλλά και να υπάρξει «κατανομή» της ζημιάς ανάμεσα σε κράτος και ιδιώτες.

Πώς θα λειτουργεί αυτή η κλίμακα στην πράξη; Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να ακολουθήσει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας «κουρέματος» των ενοικίων θα ξεκινήσει η προσπάθεια καταγραφής της «ζημιάς» που έχει γίνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Μια πρώτη εκτίμηση έχει ήδη γίνει από το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να υπολογιστέι το δημοσιονομικό κόστος. Ωστόσο, ακριβής απεικόνιση της κατάστασης δεν έχει γίνει ακόμη. Αυτό οφείλεται και στη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα. Οι μόνοι που έχουν κάνει δηλώσεις είναι οι ενοικιαστές ακινήτων αλλά ακόμη και αυτοί ουδέποτε κλήθηκαν να δηλώσουν τα ποσά των ενοικίων που «κούρεψαν». Το θέμα θα λυθεί με τη δημιουργία μιας ακόμη ηλεκτρονικής πλατφόρμας
  2. Σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν τα εισοδήματα που έχουν χάσει ενώ θα πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση και με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που έχουν κατατεθεί στο Taxis. Αν το πραγματικό ενοίκιο δεν προκύπτει από το μισθωτήριο που έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ, δεν θα γίνεται έκπτωση φόρου καθώς θα τεκμαίρεται προσπάθεια απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
  3. Με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων στην πλατφόρμα, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλέον πλήρη εικόνα για την πραγματική απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε αυτή τη φάση θα γίνει γνωστή και η κλίμακα με τους συντελεστές υπολογισμού των φορολογικών εκπτώσεων. Πρακτικά, όσο μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αποζημίωση που θα εισπράττει ο ιδιοκτήτης ακινήτου υπό μορφή έκπτωσης φόρου. Και αυτό διότι και στο συγκεκριμένο τομέα, η κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμοστεί μέτρο οριζόντιου χαρακτήρα. Οι συντελεστές υπολογισμού της έκπτωσης φόρου θα φτάνουν μέχρι και στο 50%
  4. Η έκπτωση που θα υπολογίζεται, θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που έχει καταλογιστεί ενώ αν δεν προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό για τον ιδιοκτήτη ακινήτου τότε το ποσό της έκπτωσης θα μεταφέρεται για να συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ όπου η έκδοση χρεωστικού εκκαθαριστικού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το μέτρο του κουρέματος των ενοικίων κατά 40% θα παραταθεί και για τον Ιούνιο μόνο για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίοι θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής και τον επόμενο μήνα. Το αίτημα του εμπορικού κόσμου για παράταση του μέτρου λόγω της κρίσης στην αγορά δεν αναμένεται ότι θα γίνει δεκτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ