Στον αέρα η πρώτη κατοικία μετά την άρνηση των Ευρωπαίων για παράταση της πλατφόρμας των "κόκκινων"

Με πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα αγοράζει το κράτος ακίνητα οφειλετών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους

Στον αέρα η πρώτη κατοικία μετά την άρνηση των Ευρωπαίων για παράταση της πλατφόρμας των "κόκκινων"

Σε τοίχο έπεσε το ελληνικό αίτημα να παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα κόκκινα δάνεια. Οι δανειστές, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, απείλησαν ότι θα "μαυρίσουν" την Ελλάδα στην επικείμενη έκθεση για την 6η αξιολόγηση κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλοκές στη διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης των ANFAs και των SMPs.  

Μετά την εμπλοκή, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει μια παράταση λίγων εβδομάδων (μέχρι το τέλος Ιουνίου). Ακόμη και γι' αυτή, οι δανειστές ζήτησαν να μην αφορά τους πάντες αλλά μόνο τους πληττόμενους από τα μέτρα του κορωνοϊού. Όσον αφορά στον νέο πτωχευτικό νόμο, οι θεσμοί εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις και στο σχέδιο να συγκροτηθεί κρατικό ταμείο που θα αγοράζει τα σπίτια όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια προκειμένου στη συνέχεια να τους τα ενοικιάζουν εκ νέου. Επικαλούμενοι το πιθανό μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, ζήτησαν αυτό να ισχύσει μόνο για πολύ χαμηλής αξίας ακίνητα και πολύ φτωχούς δανειολήπτες. Πάντως, η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει για το θέμα με τις τράπεζες ενώ θετική φέρεται να είναι και η στάση της ΕΚΤ.

Μετά το χθεσινό ναυάγιο, η πρωτοβουλία των κινήσεων περνάει πλέον σε υψηλότερο επίπεδο –ακόμη και στο επίπεδο του πρωθυπουργού- καθώς θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μέσα στα επόμενα 24ωρα δεδομένου ότι ο χρόνος λειτουργίας της πλατφόρμας για τα κόκκινη δάνεια εκπνέει στο τέλος του μήνα δηλαδή σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, το σενάριο συμβιβασμού που υπάρχει πάνω στο τραπέζι είναι να δοθεί μια παράταση μερικών εβδομάδων (για παράδειγμα μέχρι το τέλος Ιουνίου) η οποία μάλιστα μπορεί να μην είναι καθολική αλλά να αφορά μόνο αυτούς που έχουν πληγεί από τα μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού. Πολλά προσχώματα φέρονται να εγείρουν οι δανειστές και όσον αφορά στην πρόταση σύστασης κρατικού ταμείου το οποίο θα αγοράζει τα ακίνητα των δανειοληπτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με στόχο να τα ενοικιάσουν εκ νέου στους δανειολήπτες και με αυτό τον τρόπο να αποφεύγονται οι εξώσεις ειδικά πτωχών οικογενειών που διαμένουν σε σπίτια χαμηλής αξίας. Από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε αναλυτική μελέτη προκειμένου να προσμετρηθούν οι πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Ζητήθηκε επίσης, αν προχωρήσει αυτό το μέτρο να ισχύσει μόνο για πολύ συγκεκριμένα ακίνητα εξαιρετικά χαμηλής αξίας και μόνο για πραγματικά πτωχούς δανειολήπτες.

Όσον αφορά στη λειτουργία της πλατφόρμας, οι δανειστές φέρονται να μην δέχτηκαν καν το αυταπόδεικτο επιχείρημα ότι ουσιαστικά από τις αρχές Μαρτίου δεν στάθηκε δυνατό να υποβληθούν νέες αιτήσεις ένταξης στην πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια εξαιτίας του γεγονότος ότι με τους τραπεζικούς υπαλλήλους να τηλεργάζονται, οι δανειολήπτες δεν ήταν εφικτό καν να πάρουν τα απαραίτητα για τη διαδικασία έγγραφα με την αποτύπωση των συνολικών οφειλών. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη (σ.σ το… κοντέρ το αιτήσεων έχει ουσιαστικά κολλήσει στο τέλος Φεβρουαρίου) και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέσα στον Μάιο καθώς ακόμη και αν ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων, η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι μακρά. Με το θέμα να έχει πλέον ύψιστη πολιτική σημασία για την κυβέρνηση (σ.σ ακόμη και αν δεν μπορούν αν προχωρήσουν πλειστηριασμοί το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να κατεβάσει τα ρολά της πλατφόρμας εν μέσω πανδημίας) ουσιαστικά θα αναζητηθεί πολιτική λύση μέσα στα επόμενα 24ωρα καθώς και από την άλλη πλευρά, δεν θα ωφελούσε μια αρνητική έκθεση μέσα στον Μάιο τη στιγμή που η χώρα θα έκανε τα πρώτα της βήματα για επιστροφή σε μια οικονομική κανονικότητα.

Όσον αφορά στον νέο πτωχευτικό κώδικα αλλά και το σχέδιο της ελληνικής πλευράς να συσταθεί ένα κρατικό ταμείο για την αγορά πρώτων κατοικιών πολύ χαμηλής αξίας, οι προετοιμασίες αναμένεται να συνεχιστούν και όλο τον Μάιο. Ακόμη και αν ο νέος πτωχευτικός κώδικας γίνει νόμος του κράτους έως τον Ιούνιο, πρακτικά, θα ενεργοποιηθεί από το νέο έτος καθώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να γίνουν οι απαιτούμενες προετοιμασίες. Το ελληνικό αίτημα για τη σύσταση του ταμείου, φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες τις διοικήσεις των τραπεζών και σε ένα βαθμό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό διότι οι τράπεζες δεν έχουν κανένα συμφέρον να αποκτούν μέσω πλειστηριασμών σπίτια πολύ χαμηλής αξίας τα οποία δύσκολα μεταπωλούνται ενώ έχουν και πολύ υψηλό κόστος συντήρησης, τακτοποίησης αυθαιρεσιών κλπ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –η θέση του οποίου βέβαια είναι καθαρά συμβουλευτική- είχε καθαρά αρνητική στάση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να θεσπιστούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια (αλλά και περιουσιακά) καθώς υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού κόστους. Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς είναι να διατεθεί ένα κεφάλαιο για τη λειτουργία του ταμείου και από εκεί και πέρα να γίνει τιτλοποίηση των ακινήτων που θα αγοραστούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι όποιες αγοραπωλησίες χρειαστούν. Από την πλευρά των δανειστών, αμφισβητήθηκε έντονα το κατά πόσον με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, μπορεί να καταστεί εφικτή η έκδοση ομολόγου με «εγγύηση» ακίνητα πολύ χαμηλής αξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ