Οι εισηγήσεις για αυξήσεις 30% στις αντικειμενικές αξίες και το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης

Στο ρόλο του "κακού" οι εκτιμητές, στο ρόλο του "καλού" η κυβέρνηση που θα ανακοινώσει μικρότερες ανατιμήσεις και μειώσεις φορολογικών συντελεστών

Οι εισηγήσεις για αυξήσεις 30% στις αντικειμενικές αξίες και το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης

Εισηγήσεις για αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα ξεπερνούν ακόμη και το 30% αναμένεται να καταθέσουν οι εκτιμητές που ανέλαβαν το έργο να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης μέσα στις επόμενες 45 ημέρες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας υπάρχουν χιλιάδες περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται αισθητά των πραγματικών ενώ στις περίπου 3000 ζώνες που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος, η εξίσωση με τις εμπορικές αξίες μπορεί να προϋποθέτει αυξήσεις ακόμη και άνω του 50%.

Τα επιχειρήματα των τεχνοκρατών είναι πολύ συγκεκριμένα: Πρώτον το 2018 που έγινε η τελευταία αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, δεν επήλθε εξίσωση εμπορικών αντικειμενικών. Ουσιαστικά, η τότε κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει δεκτές τις εισηγήσεις των εκτιμητών για πλήρη εξίσωση εμπορικών-αντικειμενικών αφήνοντας τη μισή δουλειά να γίνει στο μέλλον. Ακολούθησαν περαιτέρω ανατιμήσεις για ολόκληρο το 2018 και για το 2019 –οι οποίες αποτυπώθηκαν και από την Τράπεζα της Ελλάδας- και φτάσαμε στο σημείο η απόσταση να έχει μεγαλώσει αισθητά. Υπάρχουν βέβαια και περιοχές στις οποίες θα πρέπει να γίνουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες κυρίως στα ακριβά βόρεια προάστια της Αττικής (Φιλοθέη, Ψυχικό, Εκάλη κλπ) όπου οι εμπορικές αξίες κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αντικειμενικές. Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός λόγος ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών καθώς οι εισηγήσεις των εκτιμητών δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Η λύση που θα δοθεί τον Απρίλιο θα έχει τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

  1. Τα τελικά ποσοστά των αυξήσεων που θα εγκριθούν στις αντικειμενικές αξίες δεν θα κινηθούν σε πολύ μεγάλα επίπεδα (παρά μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση αντικειμενικών-εμπορικών) και θα μετριαστούν περίπου στο 15-20% κατά μέσο όρο.
  2. Θα μειωθούν περαιτέρω –έως και 15%- τα γενικά ποσοστά μείωσης του ΕΝΦΙΑ ώστε η συνολική έκπτωση, μαζί με αυτή που έγινε το 2019 να φτάνει έως και το 40-45% ειδικά για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες. Έτσι, η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών είτε θα πληρώσει τα ίδια είτε και λιγότερα σε ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020 συγκριτικά με το 2019. Θα υπάρξουν βέβαια και αυτοί που θα επιβαρυνθούν περισσότερο και αυτοί θα είναι κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με μεγάλη εμπορική αξία οι οποίες όμως παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Έχουν ήδη εντοπιστεί τέτοιες σε δημοφιλέστατα νησιά του Αιγαίου (Μύκονο, Σαντορίνη κλπ) αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι εκτιμητές θα βασίσουν τις τελικές εισηγήσεις τους στα στοιχεία από τις εμπορικές συναλλαγές των τελευταίων μηνών. Οι τιμές ζώνης, υποτίθεται ότι αποτυπώνουν την αξία ενός νεόδμητου ακινήτου στον 1ο όροφο μιας πολυκατοικίας. Τα νεόδμητα, έχουν φτάσει να πωλούνται σε πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές ζώνης. Για παράδειγμα, στο Χαλάνδρι «παίζουν» τιμές από 2500 έως 2700 ευρώ όταν οι τιμές ζώνης παίζουν από τα 1300 έως 1500 ευρώ, στο Μαρούσι, ισχύουν αντίστοιχα δεδομένα ενώ στον Άλιμο, πωλούνται νεόδμητα προς 2500-3000 ευρώ το μέτρο όταν η τιμή ζώνης κινείται στα 1600 ευρώ. Στις εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές –ακόμη και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη- η εφορία δίνει τιμή 600-700 ευρώ όταν τα ακίνητα πωλούνται ακόμη και προς 2000-2500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ