Στο… και πέντε οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς –Όλα τα σενάρια για τον νέο ΕΝΦΙΑ

Στο… και πέντε οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Όσο περίεργο και αν φαίνεται –δεδομένου μάλιστα του επείγοντος του πράγματος- η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που έχει συσταθεί για να κάνει τον τελικό έλεγχο επί των νέων αντικειμενικών αξιών δεν έχει πιάσει ακόμη δουλειά. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μαζέψει τους φακέλους και περιμένουν από την επόμενη εβδομάδα να συζητήσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται προφανώς στους νέους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη καθώς η κυβέρνηση θέλει να «προστατεύσει» τη μικρή ιδιοκτησία και οι δανειστές την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ συμφέροντα τα οποία είναι απολύτως αντικρουόμενα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι νέες αντικειμενικές αξίες πολύ δύσκολα θα ενεργοποιηθούν μέσα στον Μάιο. Δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας αναμένεται να κλείσει προς τις 22 Μαίου, μετά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και μένουν μετά λίγες εβδομάδες για την ψήφιση του τελευταίου μνημονιακού νομοσχέδιου που θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους νέους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Εκεί θα παιχτεί και όλο το… παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Προφανώς οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για το αν θα ανέβει ή θα πέσει η τιμή ζώνης στα Πατήσια ούτε μπορούν να έχουν εικόνα για το ποιες μπορεί να είναι οι εμπορικές τιμές ανά την ελληνική επικράτεια. Αυτό που θα ζητήσουν είναι αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το πώς θα συγκεντρωθεί τόσο φέτος όσο και μέσα στα επόμενα χρόνια το ποσό των 2,65 δις. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει τον σημερινό τρόπο υπολογισμού με έναν νέο ο οποίο θα επιβάλλει τον φόρο όχι ανά τετραγωνικό όπως συμβαίνει σήμερα αλλά με βάση την αξία των ακινήτων. Ένας τέτοιος φόρος (ο οποίος προφανώς θα έφερε και διαφορετικό όνομα προκειμένου να υλοποιηθεί και η προεκλογική εξαγγελία για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ) θα προέβλεπε ένα μικρό αφορολόγητο της τάξεως των 50.000 ευρώ ικανό όμως να απαλλάξει πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες από τον ΕΝΦΙΑ και συντελεστές υψηλούς για τις περιουσίες άνω των 200-300.000 ευρώ προκειμένου να συγκεντρωθούν τα έσοδα από περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με οικονομική εξόντωση.

Εϊναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι δανειστές θα δεχτούν ένα τέτοιο σενάριο καθώς πάγια επιθυμία τους είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι η συρρίκνωσή της. Όσοι λιγότεροι είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να διατηρηθούν οι συντελεστές εισπραξιμότητας στο ύψος τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ