Επέκταση πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα δια νόμου

Στο «σφυρί» ακίνητα και οικόπεδα σε όλη τη χώρα

Επέκταση πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα δια νόμου

Κανείς δεν φαίνεται να γλιτώνει από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σπίτια, οικόπεδα, επαγγελματικά ακίνητα έχουν μπει για τα καλά στο «μάτι» της κυβέρνησης.

Οι δανειστές ζητούν μετ επιτάσεως από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει αμέσως στην επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη την χώρα ώστε να διασφαλιστεί η διενέργειά τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται διάταξη που θα επιτρέπει στους συμβολαιογράφους της Αθήνας να κάνουν πλειστηριασμούς και στην επαρχία.

Μετά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι την σκυτάλη πήρε η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, η οποία σημειώνει ότι το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρέπει να υλοποιηθεί γρήγορα και να καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα, όχι μόνο ορισμένες περιφέρειες.

«Επιπλέον», πρόσθεσε, «οι ελληνικές αρχές πρέπει να παρέχουν καλύτερη προστασία στους συμβολαιογράφους που συμμετέχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει στόχος βίαιων επιθέσεων».

«Μόλις οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τεθούν σε κανονική λειτουργία, αναμένεται ότι οι οφειλέτες σε αθέτηση θα έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες και, ας ελπίσουμε, ότι θα συμφωνήσουν σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Γενικότερα, το νέο σύστημα θα συμβάλει στην αλλαγή της νοοτροπίας όσον αφορά την εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή δανείων. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι χρονοβόρα, αλλά είναι μια απολύτως απαραίτητη διαδικασία», είπε η Νουί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβολαιογράφων την 28η Φεβρουαρίου είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν 261 πλειστηριασμοί πανελλαδικά.

Από αυτούς, 76 κρίθηκαν γόνιμοι, 50 πλειστηριασμοί ανεστάλησαν κατόπιν συνεννόησης των οφειλετών και του επισπεύδοντα και 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν εν ευθέτω χρόνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ