Να μεταβιβάσω τώρα το ακίνητό μου ή να περιμένω;

Τι σημαίνει η επικείμενη αλλαγή των αντικειμενικών

Να μεταβιβάσω τώρα το ακίνητό μου ή να περιμένω;

Μπορεί όταν επίκειται αλλαγή των αντικειμενικών αξιών τα φώτα να πέφτουν στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, υπάρχει όμως και ο φόρος μεταβίβασης που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κάθε χρόνο.

Το ερώτημα κάθε φορά που επίκειται αλλαγή των αντικειμενικών αξιών επανέρχεται στο προσκήνιο. Να κάνω τώρα τη δωρεά ακινήτου; Να προχωρήσω με τη γονική παροχή ή να περιμένω;

Η απάντηση είναι εξαρτάται από το είδος του ακινήτου που θα μεταβιβαστεί και την περίσταση. Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

1. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρήσει στην αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών ούτε και θα προχωρήσει στην τροποποίηση των αφορολόγητων ορίων. Άρα οι ιδιοκτήτες που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητο το οποίο καλύπτεται ούτως ή άλλως από το αφορολόγητο δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Ο φόρος δωρεάς ή γονικής παροχής θα είναι μηδενικός.

2. Με δεδομένο ότι οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών δεν θα αλλάξουν, λόγο να περιμένουν έχουν οι φορολογούμενοι με ακίνητα τα οποία βρίσκονται στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές. Μια γονική παροή ακινήτου που βρίσκεται στην Εκάλη, στην Κηφισιά, στη Φιλοθέη, στη Γλυφάδα, ή στο Ψυχικό, εκ των πραγμάτων είναι ακριβή όχι μόνο λόγω των φόρων αλλά και εξαιτίας των συμβολαιογραφικών εξόδων. Για περιπτώσεις ακινήτων σε τέτοιες περιοχές αξίζει κανείς να περιμένει ειδικά αν η επιφάνεια του ακινήτου είναι μεγάλη κάτι που σημαίνει ότι αντίστοιχα υψηλή θα είναι και η αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Ο φόρος γονικής παροχής ή δωρεάς, δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για να αποφασιστεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου. Πολλοί γονείς, σπεύδουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα στα παιδιά τους μόνο και μόνο για μην επιβαρυνθούν με περισσότερο φόρο μεταβίβασης. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν χρειαστεί να πουληθεί ακίνητο το οποίο έχει περιέλθει σε ανήλικο, απαιτείται δικαστική απόφαση ενώ και το προϊόν της πώλησης θα πρέπει να δεσμευτεί σε τραπεζικό λογαριασμό του ανήλικου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ