ΠΟΜΙΔΑ: Να επιλυθούν άμεσα τα δύο φορολογικά «αγκάθια»

ΠΟΜΙΔΑ: Να επιλυθούν άμεσα τα δύο φορολογικά «αγκάθια»
Επείγουσες λύσεις για δύο φορολογικά «αγκάθια» που ζημιώνουν και το ίδιο το Δημόσιο, ζητεί με σχετική επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Ειδικότερα με την επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο & τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να επανέλθουν δύο ορθές ρυθμίσεις του προισχύσαντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος:

  • Η δήλωση των μισθωμάτων κοινοχρήστων χώρων (κυρίως των παλαιών διαμερισμάτων θυρωρού) να γίνεται από τους διαχειριστές πολυκατοικιών, και όχι από κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά να δηλώνονται τα ευτελέστατα ποσά που τους αντιστοιχούν, και
  • Να μην φορολογούνται με τεκμαρτό μίσθωμα όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων παραχωρούν δωρεάν στο Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ τη χρήση ακινήτων τους.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι είναι εξωφρενική η διάταξη που κατήργησε την ορθή και πρακτική ρύθμιση της δήλωσης του συνολικού εισοδήματος από το διαχειριστή του κτιρίου, ο οποίος προκατέβαλε καθαρό φόρο 25% επί των εισπραχθέντων μισθωμάτων, χωρίς να απασχολούνται όλοι οι συνιδιοκτήτες με τη αναγραφή ευτελεστάτων ποσών στις δηλώσεις τους, και μάλιστα επί ζημία του Δημοσίου, το οποίο με τη νέα ρύθμιση εισπράττει κυριολεκτικά ψιχία!

Σε ότι αφορά τη δεύτερη διάταξη, τονίζεται ότι αφενός δημιούργησε ένα όλως άδικο πρόσθετο φορολογικό βάρος – πραγματική «τιμωρία» σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία παραχωρούν αφιλοκερδώς τη χρήση ακινήτων τους στο Δημόσιο (σημαντικά κτίρια, γήπεδα κλπ.), και αφετέρου τους αναγκάζει, αργά ή γρήγορα, να ανακαλέσουν τις παραχωρήσεις αυτές, με προφανή ζημιά του Δημοσίου, αλλά και του κοινωνικού συμφέροντος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ