Το ΣτΕ θα κρίνει τη νομιμότητα του ειδικού τέλους της ΔΕΗ

Η πρώτη προσφυγή κατά του «ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών» -το περίφημο χαράτσι μέσω ΔΕΗ- κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και η εταιρεία «Eurocapital».
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το τέλος αντίκειται σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Επισημαίνουν ότι:
- η επιβολή του νέου φόρου είναι αντίθετη στα άρθρα 1 και 26 του Συντάγματος αλλά και αντίθετη στη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- είναι, αντισυνταγματική, διότι η είσπραξη του επίμαχου φόρου ανατίθεται στη ΔΕΗ (υπολογισμός και είσπραξη τέλους ακινήτων, βεβαίωση παράβασης για μη πληρωμή και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες), ενώ αυτό μπορεί να γίνει μόνο από όργανα της εκτελεστικής εξουσίας.
- Η άσκηση δημόσιας εξουσίας από ιδιώτες, όπως είναι η ΔΕΗ στην προκειμένη περίπτωση, "νοθεύει και τη γενική αρχή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος"
- Παραβιάζεται η αρχή της νομιμότητας του φόρου (άρθρο 78 του Συντάγματος), καθώς η χρήση της μεθόδου υπολογισμού που ακολουθεί η ΔΕΗ, συνιστά σιωπηρή αλλά ξεκάθαρη εξουσιοδότηση προς νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (δηλαδή την ΔΕΗ) να καθορίσει το αντικείμενο του φόρου, το οποίο παρέλειψε να προσδιορίσει με επάρκεια ο ίδιος ο νόμος.
- Το ειδικό τέλος ακινήτου αποτελεί φόρο περιουσίας, κατά το άρθρο 78 παράγραφος 1 του Συντάγματος, όπως άλλωστε ρητώς αποδέχεται και η αιτιολογική έκθεση του σχετικού τότε νομοσχεδίου και σήμερα νόμου 4021/2011
- Παραβιάζεται η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας του κάθε φορολογούμενου πολίτη (άρθρα 4 και 25 του Συντάγματος), καθώς η φορολογική υποχρέωση πρέπει να είναι ανάλογη της φοροδοτικής ικανότητας του κάθε πολίτη. Κι αυτό διότι "επιβάλει αδιακρίτως τον ίδιο φόρο (τέλος ακινήτων) σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων (δομημένων επιφανειών), με μόνα κριτήρια την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, χωρίς να συνυπολογίσει και το πραγματικό ετήσιο εισόδημα του καθενός ιδιοκτήτη ακινήτου, το οποίο κατά κοινή πείρα είναι ουσιωδώς διαφορετικό".
- Το ότι δύο φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ένα ακίνητο της ίδιας αντικειμενικής αξίας και παλαιότητας με το ίδιο εμβαδόν τετραγωνικών μέτρων δεν σημαίνει, άνευ ετέρου, ότι έχουν και την ίδια οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν και τον ίδιο ετήσιο φόρο, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι το ακίνητο δεν τους αποφέρει εισόδημα.
- Παραβιάζεται και η αρχή της απαγόρευσης της διπλής φορολογίας καθώς "η διπλή φορολόγηση μέσα στο ίδιο έτος ή η πολλαπλή φορολόγηση αντίκειται και στο άρθρο 17 του Συντάγματός μας, αλλά και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύουν την ιδιοκτησία και τα εν γένει περιουσιακά δικαιώματα του ατόμου, δεδομένου ότι αυτή η πολλαπλή φορολόγηση του ιδιοκτήτη ακινήτου είναι υπερβολική και δυσανάλογη με τον επιδιωκόμενο νόμιμο σκοπό, κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, καθώς το υπερφορολογηθέν ακίνητο πολλές φορές δεν παράγει κανένα εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του".
- Με την επιβολή του νέου τέλους επέρχεται και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που προστατεύεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος. Και αυτό γιατί το νέο τέλος:
1) Υποβαθμίζει τον φορολογούμενο ιδιοκτήτη, ακόμη και τον άνεργο και τον οικονομικά ασθενέστερο, σε αντικείμενο επίτευξης "εκτάκτων" δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση ελλειμμάτων.
2) Η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε άτομα που αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο τους οδηγεί σε έσχατη εξαθλίωση και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωσή τους.
3) Ασκεί ένα είδος ψυχολογικής βίας και απειλής σε οικονομικά ασθενέστερα άτομα, τέτοια που δεν συνάδει με τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα του Συντάγματός μας και τις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φοιτητικές κατοικίες: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενοικίων - Πού παρατηρούνται μεγαλύτερες αυξήσεις
Σε τι τιμές ψάχνουν σπίτια οι υποψήφιοι φοιτητές
ΟΠΑ: Μικρή έως ανύπαρκτη η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα
Τι διαπιστώνει μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ)
ΑΑΔΕ για βραχυχρόνιες μισθώσεις: Διευκρινίσεις για διακοπή ΑΜΑ και εγγραφή νέων ακινήτων
Με τη νέα Εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα – εντός τριάντα ημερών από σήμερα – τα…
Ο Έλληνας αγοραστής ακινήτου αλλάζει: Από το εξοχικό έμφαση στην επενδυτική προοπτική
Οι περιοχές που προσελκύουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων είναι σταθερές.
Βραχυχρόνια μίσθωση: 2,3 εκατ. δηλώσεις το 2024 – Ιούνιο έως Οκτώβριο το 61% των κρατήσεων
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Εξοχική κατοικία: Ένα εκατ. ευρώ κερδίζει το δημόσιο από την πώληση μιας βίλας
Τι δείχνει ανάλυση της Elxis-At Home in Greece για την εξοχική κατοικία
Λιγότερο προσιτή έγινε η στέγη για τους Έλληνες - Πάνω από το 40% του εισοδήματός πάει στη στέγαση
Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος
Βραχυχρόνια μίσθωση: Παράταση έως 21 Ιουλίου για υποβολή δηλώσεων των Airbnb
Έπειτα από απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή
Ποιες δυνάμεις διαμορφώνουν διεθνώς την αγορά ακινήτων σήμερα - Οι τιμές στην Ελλάδα
Πολιτικοί και νομισματικοί παράγοντες επηρεάζουν βαθιά την αγορά.
Συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές ακινήτων – Οι ανερχόμενες περιοχές και οι προσιτές ζώνες
Τα Νότια Προάστια διατηρούν τις υψηλότερες τιμές στην Αττική
Τι προβλέπει η ρύθμιση για τους οικισμούς – Οι εξαιρέσεις και τα νέα εργαλεία σε 8 ερωταπαντήσεις
Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οι αποδόσεις και οι νέες προτιμήσεις στην αγορά ακινήτων - Οι ανερχόμενες περιοχές για επενδύσεις
Το προφίλ των αγοραπωλησιών
25/07/2025 16:26
Κόντρα Τραμπ – Πάουελ για την ανακαίνιση της Fed
25/07/2025 15:41