Παγκόσμια brand μόδας: θα αυξήσουν τις τιμές αγοράς για ρούχα που κατασκευάζονται στο Μπαγκλαντές

  Παγκόσμια brand μόδας: θα αυξήσουν τις τιμές αγοράς για ρούχα που κατασκευάζονται στο Μπαγκλαντές


Οι χαμηλοί μισθοί έχουν βοηθήσει το Μπαγκλαντές να χτίσει τη βιομηχανία ενδυμάτων του, η οποία απασχολεί περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα έτοιμα ενδύματα αποτελούν βασικό στήριγμα της οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 16% του ΑΕΠ\

Παγκόσμια λιανοπωλητές μόδας, συμπεριλαμβανομένης της H&M και της Gap δεσμεύονται να αυξήσουν τις τιμές αγοράς για ρούχα από το Μπαγκλαντές για να βοηθήσουν τα εργοστάσια εκεί να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους μισθούς των εργαζομένων, με βάση την ένωση που αντιπροσωπεύει περισσότερες από 1.000 μάρκες.

Το Μπαγκλαντές είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενδυμάτων στον κόσμο μετά την Κίνα. Αυτή την εβδομάδα, μετά από διαμαρτυρίες μεταξύ της αστυνομίας και των εργαζομένων στο εργοστάσιο, η κυβέρνηση επέβαλε αύξηση σχεδόν 60% στον κατώτατο μηνιαίο μισθό στα 12.500 taka (113 $) από τον Δεκέμβριο, την πρώτη αύξηση σε πέντε χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες εργοστασίων είχαν πει ότι η αύξηση των μισθών, η οποία έρχεται εν όψει των γενικών εκλογών του Ιανουαρίου, θα συνεπαγόταν ότι θα αυξηθεί το κόστος κατά 5-6%. Η εργασία αντιπροσωπεύει το 10-13% του συνολικού κόστους παραγωγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου.

Ερωτηθείς εάν θα αυξήσουν τις τιμές αγοράς κατά 5-6% που θα αυξηθεί το κόστος, ο Stephen Lamar, διευθύνων σύμβουλος της American Apparel & Footwear Association (AAFA), είπε στο Reuters: «Απολύτως».


«Όπως εμείς και τα μέλη μας έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές τώρα, δεσμευόμαστε σε υπεύθυνες πρακτικές αγορών για να υποστηρίξουμε τις αυξήσεις των μισθών», είπε ο Lamar.

«Ανανεώνουμε επίσης τις εκκλήσεις μας για την υιοθέτηση ενός ετήσιου μηχανισμού αναθεώρησης του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στο Μπαγκλαντές να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από τις μεταβαλλόμενες μακροοικονομικές συνθήκες».

Οι χαμηλοί μισθοί έχουν βοηθήσει το Μπαγκλαντές να χτίσει τη βιομηχανία ενδυμάτων του, η οποία απασχολεί περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα έτοιμα ενδύματα αποτελούν βασικό στήριγμα της οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 16% του ΑΕΠ.

Ακόμη και μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ορισμένοι εργαζόμενοι είπαν ότι ήταν πολύ μικρός, το Μπαγκλαντές υστερεί σε σχέση με άλλους περιφερειακούς κόμβους παραγωγής ενδυμάτων όπως το Βιετνάμ, όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 275 δολάρια και η Καμπότζη, όπου είναι 250 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Τον περασμένο μήνα, πολλά μέλη της AAFA, συμπεριλαμβανομένων των Abercrombie & Fitch και Lululemon , είπαν στον Πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές, Sheikh Hasina ότι ήθελαν να αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, ο οποίος σήμερα είναι στο 9 %.

Οι έμποροι λιανικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη είναι οι κύριοι αγοραστές ρούχων που κατασκευάζονται στο Μπαγκλαντές. Όπως οι περισσότεροι λιανοπωλητές καταναλωτικών αγαθών, οι εταιρείες μόδας παλεύουν με υψηλά αποθέματα και μια επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία, όπου οι αγοραστές σε βασικές αγορές αγοράζουν λιγότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ