WSJ: Οι πτήσεις για την Ευρώπη έγιναν και πάλι φθηνές- Αλλά όχι προς την Αθήνα

WSJ: Οι πτήσεις για την Ευρώπη έγιναν και πάλι φθηνές- Αλλά όχι προς την Αθήνα

Συνεχίζουν να είναι ακριβές οι τιμές για τη Νότια Ευρώπη

Μετά από πολύ καιρό με υψηλές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια προς Ευρώπη, το ενδεχόμενο να πετάξει κανείς χωρίς να ξοδέψει μία περιουσία είναι και πάλι εφικτό το 2024, αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal.

Ωστόσο όπως επισημαίνει αργότερα, οι προσφορές δεν ισχύουν για όλους τους προορισμούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αθήνα, όπου οι τιμές αεροπορικών εισιτηρίων από τις ΗΠΑ, προς την πρωτεύουσα της Ελλάδας, να έχουν αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι αεροπορικές εταιρείες πρόσθεσαν νέα δρομολόγια μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και ανακοίνωσαν σχέδια για αύξηση των πτήσεων σε ορισμένα δρομολόγια την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι. Η προστιθέμενη χωρητικότητα σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα από τις υψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που υπάρχουν τα τελευταία δύο χρόνια. Πλέον υπάρχουν προσφορές που δεν υπήρχαν πριν, και οι παρατηρητές του κλάδου λένε ότι αναμένουν περισσότερες.

«Όλοι ήθελαν πραγματικά να πάνε στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι και σχεδόν όλοι το έκαναν», λέει ο Kyle Potter, συντάκτης του ταξιδιωτικού ιστολογίου Thrifty Traveler. «Και πλήρωσαν πολλά για να το κάνουν».

Ορισμένα αεροπορικά εισιτήρια βρίσκονται στα επίπεδα πριν από την πανδημία ή και κάτω από αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των τιμών των πτήσεων από το Thrifty Traveler. Μια οικονομική πτήση στις αρχές Μαρτίου από τη Βοστώνη στο Δουβλίνο μπορεί να κοστίσει μόλις 433 δολάρια. Επιπλέον υπάρχουν οικονομικές τιμές για πτήσεις από τις ΗΠΑ προς μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, η Ρώμη και το Άμστερνταμ για περίπου 500 δολάρια κατά την ίδια περίοδο.

Η κράτηση θέσεων premium με μίλια, για πτήσεις την επόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι φαίνεται επίσης να γίνεται ευκολότερη, λέει ο Potter, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα σημάδι μείωσης της ζήτησης.

Οι τιμές δεν είναι καθολικά χαμηλές, αλλά το κυνήγι για την καλύτερη τιμή αυτή την περίοδο και τους επόμενους μήνες, μπορεί να αποφέρει καρπούς για τα υπερατλαντικά ταξίδια του επόμενου έτους.

Συνεχίζουν να είναι ακριβές οι τιμές για τη Νότια Ευρώπη

Το τρέχον μέσο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων μετ’ επιστροφής από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι περίπου 655 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ταξιδιωτικών κρατήσεων Hopper. Οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές για προορισμούς στη Νότια Ευρώπη.

Όπως τονίζει η WSJ, τα αεροπορικά εισιτήρια για Αθήνα αυξήθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση για ταξίδια από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την Kayak. Οι τιμές είναι επίσης αυξημένες κατά 20% ή περισσότερο για πτήσεις προς Λισαβόνα, Μαδρίτη και Μιλάνο.

Το να γνωρίζει κανείς πότε να κλείσει το εισιτήριό του είναι το κλειδί για να πετύχει μια συμφωνία. Η κράτηση για καλοκαιρινά ταξίδια αυτή τη στιγμή μπορεί να μην είναι ιδανική.

Ο λόγος είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες γνωρίζουν ότι οι ταξιδιώτες που κάνουν κράτηση τόσο καιρό πριν είναι είτε ανήσυχοι είτε μη ευέλικτοι. Παράγοντες του κλάδου αναμένουν πτώση των τιμών για τις διεθνείς πτήσεις την άνοιξη και το καλοκαίρι, τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον προτείνουν να κάνει κανείς κράτηση τον Ιανουάριο για ανοιξιάτικες εκδρομές και τον Μάρτιο για καλοκαιρινές εκδρομές. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνει και να περιμένει πολύ. Όσοι κλείνουν καλοκαιρινές πτήσεις προς την Ευρώπη τον Μάιο πιθανότατα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ