Bloomberg: Μετάδοση της κρίσης στην αγορά ακινήτων από ΗΠΑ σε Ευρώπη όπως το 2008

Bloomberg: Μετάδοση της κρίσης στην αγορά ακινήτων από ΗΠΑ σε Ευρώπη όπως το 2008

Τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, τα οποία έχουν ήδη πλήξει τράπεζες σε Νέα Υόρκη και Ιαπωνία, μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τους φόβους για ευρύτερη μετάδοση σε μια κατάσταση που θυμίζει το 2008.

Το τελευταίο θύμα ήταν η γερμανική Deutsche Pfandbriefbank AG, η οποία είδε τα ομόλογά της να καταρρέουν λόγω ανησυχιών για την έκθεσή της στον τομέα. Η τράπεζα αντέδρασε εκδίδοντας μια έκτακτη ανακοίνωση την Τετάρτη, όπου κάνει λόγο για «επίμονη αδυναμία των αγορών ακινήτων». Περιγράφει δε την τρέχουσα αναταραχή σαν τη «μεγαλύτερη κρίση ακινήτων μετά την οικονομική κρίση».

Οι τράπεζες αυξάνουν τις προβλέψεις τους για το χρέος ιδιοκτητών και κατασκευαστών ακινήτων, καθώς τα δάνεια υποχωρούν μετά τις αυξήσεις επιτοκίων που οδήγησε σε υποχώρηση τις τιμές των ακινήτων παγκοσμίως.

Την Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι οι απώλειες στα εμπορικά ακίνητα είναι μια ανησυχία που θα ασκήσει πίεση στους ιδιοκτήτες, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο.

Η βουτιά των αξιών ήταν μεγαλύτερη για τα γραφεία στις ΗΠΑ, καθώς η επιστροφή στα γραφεία μετά την πανδημία αποδείχθηκε πιο αργή. Μάλιστα, αρκετοί εκτιμούν ότι ο πλήρης αντίκτυπος μπορεί να μην έχει ακόμη αξιολογηθεί. Αναλυτές στην Green Street είπαν ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω απομείωση έως 15% φέτος.

«Οι τιμές εκτίμησης παραμένουν πολύ υψηλές», αναφέρουν σε σημείωμά τους. «Οι δανειστές που βασίζουν τις αποφάσεις τους σε αυτές τις εκτιμήσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προβούν σε απομειώσεις και ορισμένοι θα μπορούσαν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν “πίεση”» .

Η βουτιά των ομολόγων των γερμανικών τραπεζών ήταν το τελευταίο από μια σειρά προειδοποιητικών σημάτων. Η New York Community Bancorp υποβαθμίστηκε σε «junk» από τη Moody’s Investors Service μετά την επισήμανση προβλημάτων με ακίνητα, ενώ η ιαπωνική Aozora Bank κατέγραψε την πρώτη της ζημία μετά από 15 χρόνια λόγω προβλέψεων για δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε αμερικανικά εμπορικά ακίνητα.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στην αμερικανική αγορά ακινήτων», δήλωσε ο Paul van der Westhuizen, πιστωτικός στρατηγικός αναλυτής. «Δεν είναι ένα θέμα που αφορά τις μεγαλύτερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά οι μικρότερες γερμανικές τράπεζες που επικεντρώνονται στην ακίνητη περιουσία αισθάνονται πίεση. Αυτή τη στιγμή όμως είναι περισσότερο θέμα κερδοφορίας παρά θέμα φερεγγυότητας γι’ αυτές. Διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην απειλή των καταθέσεων από ό,τι οι αμιγώς λιανικές τράπεζες», επισήμανε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε προβλέψεις για ζημιές σε εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ τέσσερις φορές μεγαλύτερες απ’ ό,τι πέρυσι. Προειδοποίησε ότι η αναχρηματοδότηση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον τομέα, καθώς πλήττονται οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων.
Στην Ελβετία, η Julius Baer δήλωσε ότι θα διαγράψει τεράστια δάνεια στην πτωχευμένη εταιρεία ακινήτων Signa. Αν και πρόκειται για ειδική περίπτωση, καταδεικνύει τις ευρύτερες ανησυχίες και την πιθανή εξάπλωσή τους.

Παράλληλα, η Deutsche PBB ανακοίνωσε ότι αύξησε τις προβλέψεις για ζημίες δανείων σε 210-215 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος. Εάν η κρίση εξαπλωθεί στην Ευρώπη μέσω μικρότερων γερμανικών τραπεζών, η κατάσταση θα θυμίζει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, παρατηρεί το Bloomberg. Τότε, ήταν οι Landesbanks που αντιμετώπισαν προβλήματα, όταν η έκθεσή τους σε ενυπόθηκα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ οδήγησε σε απομειώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς δεν ξέρουμε ακριβώς πού είναι ο πάτος», δήλωσε ο Raphael Thuin, επικεφαλής στρατηγικών κεφαλαιαγορών στην Tikehau Capital. «Γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερος πόνος για τα εμπορικά ακίνητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ