Ιταλία: Συμφωνία με ενώσεις παραγωγών για μείωση των τιμών βασικών αγαθών

 Ιταλία: Συμφωνία με ενώσεις παραγωγών για μείωση των τιμών βασικών αγαθών

Ο υψηλός πληθωρισμός είναι πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Meloni

 

Η ιταλική κυβέρνηση εξασφάλισε κάποια συνεργασία από τις ενώσεις παραγωγών στη μάχη της ενάντια στην αύξηση των τιμών, ανέφερε την Παρασκευή, αν και η τελευταία λέξη για τις δεσμεύσεις παρέμενε στα χέρια μεμονωμένων εταιρειών.
Ο υψηλός πληθωρισμός είναι πονοκέφαλος για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, η οποία έχει συμφωνήσει με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μικρούς λιανοπωλητές να περιορίσουν τις τιμές των βασικών αγαθών από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Οι ενώσεις της βιομηχανίας καταναλωτικών αγαθών που εκπροσωπούν, μεταξύ άλλων, την παραγωγό ζυμαρικών Barilla, τον όμιλο γαλακτοκομικών Granarolo και την ζαχαροπλαστική Ferrero, ανέφεραν σε ανακοίνωση ότι θα ζητήσουν από τις εταιρείες-μέλη να αξιολογήσουν σε ατομική βάση εάν θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία της Ρώμης.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος», είπε ο υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τις ενώσεις παραγωγών Centromarca, Federalimentare, Ibc e Unione Italiana Food.

Η Γαλλία ανακοίνωσε μια παρόμοια πρωτοβουλία τον περασμένο μήνα για τον περιορισμό του πληθωρισμού και ξεχώρισε τις Unilever, Nestle και PepsiCo ως μεταξύ των εταιρειών που είπε ότι δεν «συνεργάζονται».

Ερευνητές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έγραψαν τον Ιούνιο ότι τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών της Ιταλίας συμφώνησαν σε μια επιστολή προθέσεων με την Urso λέγοντας ότι θα παράσχουν στα μέλη εκτενείς πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενίσχυση της καταπολέμησης του πληθωρισμού.
«Οι εταιρείες που, σε ατομική βάση, δέχονται να προωθήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες, θα καταθέσουν προτάσεις σε μεγάλους λιανοπωλητές», προσθέτουν οι ενώσεις σε ανακοίνωσή τους.

Στο πλαίσιο του συστήματος που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, οι διανομείς θα πρέπει να ορίσουν ένα καλάθι βασικών ειδών διατροφής και μη για τα οποία ισχύουν μειωμένες τιμές, με είδη πρώτης ανάγκης να περιλαμβάνουν επίσης προϊόντα παιδικής φροντίδας και προσωπικής φροντίδας.

Τα καταστήματα λιανικής που θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία θα φέρουν αυτοκόλλητα κρατικών βιτρινών στο πράσινο, άσπρο και κόκκινο της ιταλικής σημαίας με γραμμένο το "αντιπληθωριστικό τρίμηνο".

Οι ενώσεις διανομέων θα ενημερώσουν την κυβέρνηση έως τις 23 Σεπτεμβρίου ποια μέλη συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ