Ιταλία: Παίρνει μέτρα για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας καθώς αυξάνονται οι τιμές του αερίου

Ιταλία: Παίρνει μέτρα για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας καθώς αυξάνονται οι τιμές του αερίου

Η Ιταλία σχεδιάζει κόμβο για πλωτή αιολική ενέργεια ενώ προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για τα τερματικά LNG

 

Η Ιταλία θα εγκρίνει τη Δευτέρα ένα διάταγμα που προβλέπει 420 εκατομμύρια ευρώ έως το 2026 για την κατασκευή ενός στρατηγικού κόμβου για την πλωτή αιολική ενέργεια, σύμφωνα με ένα σχέδιο, ενώ θα περικόψει επίσης τη γραφειοκρατία για τατερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίουτ στην ξηρά (LNG).

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni θα συνεδριάσει για να συζητήσει και να εγκρίνει "επείγοντα μέτρα για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας", δήλωσαν αξιωματούχοι από το γραφείο της.
Η νομοθεσία, που προτάθηκε από τον υπουργό Ενέργειας της Ιταλίας Gilberto Pichetto Fratin, έρχεται στον απόηχο της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου χονδρικής, καθώς η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ κρατά τις ενεργειακές αγορές σε άνοδο.

Η Ρώμη σκοπεύει να αποφασίσει εντός τεσσάρων μηνών πού ακριβώς θα κατασκευαστεί ο νέος κόμβος, ο οποίος θα βρίσκεται στη νότια Ιταλία για να ενισχύσει τις επενδύσεις σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το πακέτο, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναβιώσει ένα υπάρχον πρόγραμμα που διοικεί ο κρατικά ελεγχόμενος όμιλος GSE για την αγορά εγχώριου παραγόμενου φυσικού αερίου και την πώληση του σε επιχειρήσεις έντασης ενέργειας "σε προσιτές τιμές".
Η κυβέρνηση είχε εκπονήσει μέτρα για να επεκτείνει τις παραχωρήσεις που κατείχαν εταιρείες που διαχειρίζονται υδροηλεκτρικά και γεωθερμικά εργοστάσια με αντάλλαγμα περισσότερες επενδύσεις, αλλά το τελευταίο προσχέδιο διατάγματος που είδε το Reuters πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου περιορίζει αυτή την επιλογή μόνο στις τελευταίες.

Η Meloni φαίνεται να έχει επίσης εγκαταλείψει τα σχέδια επέκτασης από τουλάχιστον έξι σε μέγιστο 12 μήνες ενός ειδικού προγράμματος που βοηθά ορισμένα νοικοκυριά να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από τον υφιστάμενο προμηθευτή τους, το οποίο πρόκειται να λήξει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Για την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου, το διάταγμα αναφέρει ότι τα έργα χερσαίων τερματικών σταθμών LNG για τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις αντιπροσωπεύουν «στρατηγικές παρεμβάσεις κοινής ωφέλειας, μη αναβαλλόμενες και επείγουσες».

Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιταχύνει τις εργασίες σε δύο τερματικούς σταθμούς LNG που προωθούνται από την Enel στο Porto Empedocle και από την Iren και τη Sorgenia στο Gioia Tauro, και οι δύο στη νότια Ιταλία.

Ένα μέτρο που πιθανότατα θα προκαλέσει κριτική από περιβαλλοντικά λόμπι ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση των υπεράκτιων γεωτρήσεων στην Αδριατική Θάλασσα, υπό την προϋπόθεση ότι τα κοιτάσματα έχουν πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου που υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Επιπλέον, το διάταγμα λαμβάνει τα πρώτα βήματα για να σκιαγραφήσει ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), οι οποίες θεωρούνται από τους ειδικούς ως ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών που έχουν συμφωνηθεί με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ενεργειακός όμιλος Eni και ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Snam ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο ένα έργο για τη δημιουργία ενός κόμβου δέσμευσης άνθρακα στην υπεράκτια Ραβέννα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ